nov
11
2016

3 greške koje svi pravimo kada dođemo sa pijace

pijaca2

Zbog ovih grešaka, povrće i voće brže propada, a mi trošimo više novca.

Na pijaci izaberite čvrste, zdrave plodove i potrudite se da ih donesete do kuće u što boljem stanju – idealno bi bilo da od kuće ponesete čak i plastične kutije za najosetljivije voće kao što su jagode i maline.

Međutim, kad donesete namirnice kući, i dalje se može desiti da zbog vaših grešaka one prebrzo propadnu. Evo koje su to greške…

1. Sve operemo odmah

Može nam se činiti logičnim da povrće i voće odmah nakon kupovine i pre stavljanja u frižider dobro operemo. Ipak, to je greška. Vlažnost će osigurati rast bakterija i namirnice će brže propasti. Ostavite ih neoprane dok ne odlučite da ćete ih konzumirati ili skuvati i tako će duže ostati sveže.

2. Voće i povrće držimo jedno pored drugog

Voće i povrće bi trebalo odvojiti jedno od drugog kada ih stavljate u frižider ili špajz. Mnogi plodovi proizvode etilen, plin koji i proizvođači koriste kako bi voće i povrće brže dozrelo. Etilen će tako ubrzati i propadanje plodova u neposrednoj blizini. Banane će, na primer, duže trajati ako ih razdvojite i svakoj peteljku zamotate u plastičnu foliju. Ako im želite još više produžiti rok trajanja, stavite ih u frižider. Iznenadiće vas koliko će dugo izdržati.

3. Sve stavljate u kese?

Povrće ne bi trebalo stavljati u kese i tako ga čuvati. Potrebno mu je vazduha i prostora da ostane duže sveže. Stoga je stavljanje plodova u kese najgore što možete da uradite. Radije ih držite u mrežastim vrećama ili probušite rupice na plastičnima, ako već nemate druge mogućnosti da odložite namirnice.

 

Ostavi komentar