sep
02
2016

Aronija donosi dobru zaradu

30b303d954e4b1f1ac0addef5b95a8ba

Zasad aronije Nikole Došena, iz Rume jedan je od retkih organskih zasada ove biljne vrste u Sremu koji već daje rod. Nije bilo lako podići taj zasad jer ulaganja nisu mala. Aronija ne traži primenu zaštitnih hemijskih sredstva, pa se može reći da je to organska proizvodnja. Oko parcele se nalazi zaštitini pojas od trave, predusev je bio kukuruz, tako da u periodu konverzije Nikola nije imao većih problema.
“Dugo sam razmišljao da li da se bavim proizvodnjom aronije. Hrabro sam krenuo u tu proizvodnju, iako o aroniji nisam znao gotovo ništa. Poljoprivredni stručnjaci iz rumske stručne službe su mi pomagali kada je trebalo i evo sada na više od 10.000 sadnica berba je završena. Zadovoljan sam prinosom iako aronija još nije u punom rodu. To će biti tek za dve godine. Tada će po jednom stablu biti oko 10 kg roda“, kaže Došen.

nikola-dosen(1)

Nikola Došen – uzgajivač aronije iz Rume

Svako ima svoju muku
“Imam obezbeđeno tržište što mi je veoma važno. Nemam problem sa plasmanom. Ovo bobičasto voće ima i dobru cenu. Sada je prodajem po ceni od 1,20-1,50 €/kg, što je veoma dobro. Međutim pošto mi se zasad nalazi blizu prometnog puta, krađe su veoma česte. To je problem koji ne znam kako ću rešiti. Uglavnom značajan deo roda odnesu lopovi, što svakako smanjuje moju zaradu“, požalio se Došen.
Ovaj proizvođač kaže da zasad neće proširivati, ali u planu ima izgradnju hladnjače. On tvrdi da bez hladnjače neće moći da ostvari dobru zaradu jer će kada aronija bude u punom rodu morati da plaća skladištenje, što će povećati i troškove proizvodnje. “Osim gradnje hladnjače, koju planiram, smatram i da bi svi proizvođači aronije, ovde u Sremu, trebali da se udruže. Onda će nam biti lakše da konkurišemo na tržištu. Imaćemo veću količinu, pa pretpostavljam da ćemo moći da postignemo i bolje uslove za nas“, tvrdi Nikola.

aronija-4Berba aronije
Berba aronije je završena. Sada je na redu sređivanje zasada za sledeću proizvodnu godinu. Inače, u zasadu aronije Nikole Došena postavljen je i sistem za zalivanje kap po kap bez kojeg proivodnja ne može biti ostvarena. Nikola je proteklih godina ispoštovao sve agrotehničke mere koje nalaže struka i postigao dobar rezultat. On planira da pored aronije zasadi lešnik ili neku drugu biljnu vrstu, jer kako kaže sve je isplativije od suvog ratarenja.

Izvor

Ostavi komentar