okt
17
2016

Banane umesto štetnih pilula

banana

Ako pratite tenis, verovatno ste zapazili da igrači u pauzi od voća jedu samo banane. Ima dobrih razloga što je ovo voće omiljeno atletičarima. A za određene zdravstvene probleme, banane deluju bolje od lekova.

Ublažavaju gorušicu. Banane imaju antacidni efekat u organima za varenje. Ako patite od gorušice, pojedite jednu ili dve banane.
Ublažavaju simptome čira. Banana smanjuje kiselost u želucu i doprinosi smanjenju tegoba izazvanih čirom.
Ublažavaju zatvor. Banane su bogate vlaknima, sluzave su, a sadrže i magnezijum. Sve te stvari poboljšavaju peristaltiku creva i ublažavaju stomačne probleme.
Pomažu rad mozga. Kad vam je potrebno da se koncentrišete i obavite posao koji zahteva da napregnete mozak, banane mogu da pomognu. Bogate su vitaminom B i kalijumom, za koje su istraživanja pokazala da podstiču rad mozga.
Štite kosti. Tipična ishrana razvijenih zemalja po pravilu sadrži previše natrijuma. Previše natrijuma sprečava apsorpciju kalcijuma u kosti, što dovodi do smanjenja mase i gustine kostiju. Banane su bogate kalijumom koji uravnotežava negativne efekte previše natrijuma, pa su zato dobre za zdravlje kostiju.
Dobre za srce i krvne sudove. Jedno istraživanje, koje su obavili italijanski i englesi naučnici,m utvrdilo je da redovna konzumacija banana za doručak snižava pritisak i smanjuje rizik od moždanog udara. Jedno drugo istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija banana može da smanji rizik od smrti usled moždanog udara za 40%,
Korisne i u slučaju anemije. Sadrže dosta gvožđa koje doprinosi proizvodnji hemoglobina u krvi.
Pomažu da se ostavi duvan. Za one koji nastoje da prestanu da puše, banane treba da budu svakodnevno na meniju. Pošto su bogate kalijumom i magnezijumom, pomažu da se umanji apstinentska kriza nakon prestanka pušenja.
Snižavaju telesnu temperaturu. Banane deluju smirujuće i hlade organizam, zato su odlične za toplo vreme, kao i tokom napornog fizičkog rada ili treninga.
Ublažavaju depresiju i poboljšavaju raspoloženje. Istraživanja su pokazala da banane sadrže triptofan koji doprinosi opuštenosti, smirenosti i ublažava strepnju i depresiju.

Ostavi komentar