avg
11
2015

Beli luk leči infekcije

Allium_sativum._Restra_de_allos_de_Oroso-_Galiza
Iako mislimo da o belom luku znamo sve, neki podaci mogli bi da nas iznenade. Otkrivamo nekoliko neobičnih načina na koje bi beli luk mogao da vam bude koristan.

Protiv atletskog stopala

Beli luk ima antifungalna svojstva i pomaže u borbi protiv atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije koju mogu da dobiju svi ljudi koji bosonogi hodaju po svlačionicama, kupatilima i drugim prostorijama s vlažnim podovima. Da biste se rešili gljivica, u mlaku vodu stavite malo zgnečenog belog luka ili belog luka u prahu i u nju umočite stopala.
Gljivica možete da pokušate da se rešite i tako što ćete zdrobiti nekoliko čenova belog luka i staviti ih u pamučnu čarapu koju ćete obući i pustiti da luk deluje preko noći. Postupak treba ponavljati šest dana.

Lečenje akni

Beli luk ima prirodna antibakterijska svojstva i mogao bi da bude koristan i u lečenju akni. S isečenim čenom bielog luka jednostavno pređite preko akne. Nemojte mazati celo lice, već samo vrh akne. Postupak ponovite nekoliko puta u toku dana, a beli luk bi trebalo da odradi svoje. Akne bi trebalo brže da nestanu.
Možete da napravite i malu smesu od usitnjenog belog luka i vode. Tako pripremljenu smesu čistim prstima masirajte po licu i nakon nekoliko minuta lice isperite toplom vodom. Beli luk će odstraniti bakterije sa kože. Osim s vodom, beli luk možete pomešati s dve kašike maslinovog ulja i kašikom meda.
Ako prilikom ovih postupaka u bilo kojem trenutku osetite peckanje, masku isperite toplom vodom i prilikom iduće pripreme stavite manje luka.

Jača nokte

Osim brojnih blagotvornih dejstava na zdravlje organizma, beli luk može da ima i ovu „bjuti“ svrhu. Ukoliko želite da ojačate lomljive nokte sklone pucanju, stavite malo usitnjenog belog luka u providni lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga nanesite lak, a rezultat bi trebalo da budu čvršći i jači nokti.

Pomaže kod infekcije ušiju

Beli luk bi mogao da olakša upalu uva, a koristite ga samo za spoljašnju primenu. Istraživanja su pokazala da ekstrakt belog luka zaustavlja rast bakterija, virusa i gljivica. U borbi s bolnim ušima od pomoći bi moglo da bude i ulje belog luka. Stavite malo ulja na prste i lagano masirajte oko ušiju sa spoljašnje strane.

Dezinfikuje i čisti

Ako ste pobornik kućnih preparata za čišćenje, za prolećno pospremanje svakako možete da koristite beli luk. Zdrobljeni luk pomešajte sa sirćetom i sokom od limuna, i koristite ga kao sredstvo dezinfekcije u kupatilu i kuhinji. Sirće je odlično za uklanjanje kamenca, beli luk dezinfikuje, a limun ublažava miris. Ipak, neka tokom ovog postupka čišćenja prozori u vašem domu budu otvoreni, kako bi eventualno „jaki“ miris belog luka izvetrio. U svakom slučaju, zdraviji je od mirisa kupovnih hemikalija kojima neretko čistimo sanitarije.

Osim toga, beli luk može da bude i prirodni pesticid kojim ćete zaštititi svoj vrt. Mali insekti ne vole beli luk, a da biste ih se rešili, možete da napravite prirodni pesticid sa belim lukom, malo mineralnog ulja, vode, i tečnog sapuna.
Sredstvo treba čuvati što dalje od dohvata dece. Iako se beli luk ponekad naziva „smrdljivom ružom“, upravo on može da izleči biljku ruže od napada biljnih vaši. Mleveni beli luk pomešajte s vodom i dobijenom tečnošću naprskajte listove ruže.

Izvor: pressrs.ba

Ostavi komentar