jan
28
2016

Biljke za sretniju menopauzu

menopuaza1

Menopauza nije baš omiljeno životno doba za mnoge žene. Sa sobom donosi brojne tegobe poput valova vrućine, nesanice, depresije, iritabilnosti, smanjenog libida. Neravnoteža hormona u menopauzi povećava rizik od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Dobra vest je da zdravi način života, kvalitetna prirodna biljna ishrana,redovna fizička aktivnost mogu pomoći u smanjenju i eliminisanju neugodnih simptoma menopauze i njenih posledica.

Većina biljaka za menopauzu imaju estrogensko delovanje, zbog toga što sadrže fitoestrogen – prirodni estrogen. Menopauzu u glavnom obležava nedostatak hormona estrogena, zbog čega se i pojavljuju neugodni simptomi. Fitoestrogen deluje poput ljudskog estrogena i nadomešta manjak ovog hormona u organizmu.
Međutim, postoje i biljke koje imaju progesteronsko delovanje (divlji jam, konopljika) i one koje regulišu rad endokrinog sistema i uspostavljaju normalan nivo hormona u organizmu (maca, žuti noćurak i kopriva).

1. Ginseng (žen šen)

Ginseng (panax ginseng) je drevna biljka, koju narodi Kine, Koreje i Amerike koriste vekovima unazad. Ginseng ima jedinstveni sastav, zahvaljujući kojem pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, uključujući tegobe menopauze. Ginseng sadrži fitoestrogene, čija hemijska struktura je vrlo slična ljudskom estrogenu. Upravo zbog toga ginseng je odlična pomoć u menopauzi, koju prvenstveno karakteriše nedostatak estrogena.

Ginseng može olakšati umor, manjak energije, probleme sa pamćenjem i poremećaj sna. Osim toga, ova biljka je najjači afrodizijak, tonik i pomlađivač organizma.

2. Maca

Maca (Lepidium meyenii) je biljka poreklom iz Perua. Ovu biljku Peruanci koriste od davnina kao hranu i lek za povećanje energije i izdržljivosti, regulaciju hormona i poboljšanje libida. Danas, macu smatraju jednom od najučinkovitijih biljaka za ublažavanje tegoba menopauze.

Maca poboljšava rad endokrinog sistema, koji je odgovoran za rad hormona. Na takav način maca uspostavlja hormonsku ravnotežu u organizmu. Ova biljka također poboljšava seksualnu funkciju kod žena te povećava energiju i izdrživost. Za žene u menopauzi, maca je posebno blagotvorna. U menopauzi, pad nivoa hormona može uzrokovati probleme sa pamćenjem, smanjeni libido i valove vrućine. Maca uspostavlja prirodnu ravnotežu hormona i uklanja simptome menopauze.

3. Konopljika

Konopljika (Vitex Agnus castus) je samonikla biljka, koja raste na Mediteranu, Južnoj Europi i Centralnoj Aziji. Konopljika ne sadrži hormone. Njeno delovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona. Time se uspostavlja ravnoteža progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu. Konopljika smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

4. Black Cohosh

Black Cohosh (Actaea racemosa) je biljka iz porodice Ranunculaceae, koja prirodno raste na istočnoj obali Severne Amerike. Američka plemena već odavno koriste ovu biljku za ublažavanje celog niza ženskih tegoba.

U 18. veku ekstrakt ove bilje uveden je i u ginekologiju. Od četrdesetih godina prošlog veka, u Nemačkoj se koristi kao prirodna hormonalna terapija za regulaciju klimakterijskih tegoba te predmenstrualnih i menstrualnih poremećaja.

Nekoliko supstanci u korenu ove biljke – acetin, formonetin i triterpen – deluju kao prirodni estrogen.Black Cohosh pruža efikasnu pomoć kod valova vrućine, nesanice, depresije i drugih tegoba menopauze.

5. Poljska preslica

Poljska preslica (Equisetum arvense) pripada vrlo staroj grani papratnjača. Pripravke od poljske preslice koristili su još Grci i Rimljani.Verovali su da ova biljka zaustavlja krvarenje, pomaže protiv ulcera i rana, tuberkuloze te bubrežnih bolesti.Ova biljka je bogata glikozidima i čuva zdravlje hormonalnog sistema, srca i kostiju, zbog čega se posebno preporučuje ženama u menopauzi.

Čaj poljske preslice sprečava osteoporozu, izgrađuje kosti i pomaže brzom zarastanju preloma.Poljska preslica može sprečiti valove vrućine, nadutost i umor. Osim toga, pomaže kod urinarnih tegoba i bubrežnih kamenaca.

6. Kopriva (urtica dionica)

Kopriva je čudesna biljka, koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe menopauze.

Kopriva njeguje endokrini sistem, koji je odgovoran za rad hormona. Ova biljka je odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, hlorofila, hroma i drugih važnih nutrijenata, neophodnih ženama u menopauzi. Kopriva normalizuje rad hormona, poboljšava zdravlje kostiju, kardiovaskularnog sistema i bubrega, reguliše nivo šećera u krvi, daje energiju i vitalnost.

Koprivu možete koristiti u salatama, praviti od nje zelene kašaste sokove, ili praviti čaj. Preporučuje se da pijete dve čaše čaja od koprive dnevno.

7. Ulje žutog noćurka

Žuti noćurak (Oenothera biennis) je južnoamerička biljka, koja je u Evropu stigla u 17. veku. Žuti cvetovi ove biljke otvaraju se u večernjim satima, ali samo nakratko. Uvenu još pre izlaska sunca, ali sledeće večeri novi cvetovi će već krasiti ovu fascinantnu biljku.

Žuti noćurak smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora esencijalnih masnih kiselina – alfa-linolenske kiseline (LA) 72% i gama-linolenske kiseline (GLA) 9%.

GLA je dragoceni sastojak koji je potreban našem telu. Gama linolensku kiselinu možemo pronaći samo u nekoliko vrsta biljaka, a žuti noćurak je jedna od njih.GLA služi kao izvor prostaglandina, koji pomaže u regulaciji hormonske ravnoteže u organizmu i održavanju zdravlja u dobi menopauze.

Ulje žutog noćurka se posebno preporučuje ako patite od valova vrućine i noćnog znojenja.

Ishrana je bitna

Ne zaboravite na važnost zdrave prehrane. Mnogi nutricionisti smatraju da uz pomoć hrane moguće je sa velikom preciznošću regulirati razinu hormona u organizmu.

Mnoge namirnice sadrže prirodne fitoestrogene i mogu itekako pomoći u doba menopauze. Između ovih namirnica su….

– soja i sojini proizvodi
– sjemenke – lan, sezam, suncokret
– integralne žitarice i mahunarke
– orašasto voće – badem, kikiriki
– češnjak i crveni luk
– datulje
– kesten
– lubenica
– alfalfa
– špargle
– trešnja
– mrkva
– nar
– batat

Telesna aktivnost je od najveće važnosti

Vežbe podižu nivo estrogena u organizmu, značajno smanjuju rizik od osteoporoze i srčanih bolesti, doprinose gubitku kilograma, smanjuju stres, valove vrućine, iritabilnost i nesanicu.Čak i ako niste u formi, nikada nije prekasno započeti s vežbama.

Uživajte u hodanju, vožnji biciklom, aktivnom radu u vrtu, plivanju, kardio treningu na spravama i plesu s vašim partnerom.

Menopauza nije razdoblje patnje, nego prirodan proces, koji prolazi svaka žena. Zdrava prehrana, vežbe i lekovite biljke osigurat će vam da kroz ovo razdoblje prođete lako i sretno.

Izvor: lekizprirode.com

Ostavi komentar