mar
19
2016

Biljna formula za poboljšanje rada debelog creva

sena2

Biljne formule su prirodni lekoviti proizvodi koji se dobijaju mešanjem lekovitih biljaka, biljnih ulja i drugih prirodnih sastojaka na različite načine, i koriste se kao dodaci ishrani, za pročišćavanje organizma, prevenciju i lečenje bolesti. Biljne formule, bilo za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu, mogu biti u tečnom, čvrstom i kašastom stanju ili u prahu.

Najpoznatije vrste biljnih formula su:

•    tinkture
•    čajevi
•    mešavine
•    ulja
•    melemi (masti, kreme)
•    obloge
•    umeci (čvrsti, tečni)
•    sirupi

Predstavljamo vam biljnu mešavinu za otklanjanje opstipacije (zatvora) i poboljšanje rada debelog creva koju nazivamo „Creva #1“. Mešavine su proizvodi u prahu koji se dobijaju mešanjem različitih lekovitih biljaka.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje „Creva #1“:

•    list i gel aloje, list i mahuna sene, stara kora krkavine, kora krušine, koren rabarbare (za snažno stimulisanje pražnjenja creva)
•    koren mahonije, koren ljutića, koren šimširike-žutike (za stimulisanje proizvodnje žuči neophodne za bolji rad creva)
•    beli luk (za detoksifikaciju i dezinfekciju)
•    koren đumbira, seme komorača, list nane (za poboljšanje varenja, ublažavanje i otklanjanje grčeva i gasova)
•    ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja)

Da bi se dobila kvalitetna biljna formula najbolje je da oko 2/3 (dve trećine) mešavine čine lekovite biljke koje snažno stimulišu pražnjenje debelog creva. Ne moraju se koristiti sve biljke sa spiska već one koje su dostupne. Na primer, od biljaka koje snažno stimulišu pražnjenje debelog creva to mogu biti list sene i kora krušine. Formula ima bolje dejstvo ako se dodaju i mahune sene do kojih se teže može doći u regionu, ali se mogu kupiti iz inostranstva putem Interneta. Ostatak od 1/3 mešavine mogu da čine biljke poput korena mahonije ili žutike, belog luka u prahu, đumbira u prahu i ljute paprike u prahu.

Biljna mešavina se najlakše i najbolje koristi kada je dobro samlevena, odnosno kada je u prahu. Da bi se dobio prah navedene biljke treba pojedinačno, jednu po jednu, promešati u drobilici, električnom mlinu ili blenderu i nakon toga ih sve zajedno promešati u nekoj posudi. Dobijena mešavina, odnosno prah, koji se drži u teglama ili bočicama, može se konzumirati sa vodom, ceđenim sokom, čajem ili se sipa u prazne kapsule.

Spisak lekovitih biljaka i način pripremanja mešavine „Creva #1“ baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih herbalista i stručnjaka za prirodno lečenje u 20. veku, dr Ričarda Šulca i dr Džona Kristofera. Za više informacija pogledati knjigu dr Šulca – „Lečenje neizlečivih bolesti“.

Mešavinu „Creva #1” je najbolje piti nakon večere ili, ukoliko se ne večera, između 21 i 22 sata. Prvo veče početi sa jednom čajnom kašičicom uz čašu vode ili soka. Mešavina za creva izaziva jutarnje učestalije pražnjenje. U slučaju potrebe za boljim pražnjenjem povećavati dozu za po pola čajne kašičice svako naredno veče dok ne dođe do željenog efekta. U pitanju je najdelotvornija mešavina za otklanjanje opstipacije i poboljšanje rada debelog creva koja se može pronaći na tržištu.

„Creva #1“ ne smeju da koriste osobe koje imaju iritabilna creva, dijareju, kolitis, Kronovu bolest i slično, jer ona izaziva snažno pražnjenje creva.

Pročišćavanje debelog creva je prvi korak u lečenju bilo koje bolesti. Otrovna i creva prepuna fekalnih materija i otpada uzrok su brojnih bolesti, ne samo bolesti creva, već i drugih organa.

 

Ostavi komentar