mar
31
2016

Budite živahniji uz zdravu jetru

zj

Ko zna o čemu su naši preci razmišljali pre hiljadu i više godina kada su izmislili reč kojom su označili ovaj organ. Verujem da su imali na umu reč “živeti” (eng. live), koja potiče od reči “živ” (eng. alive), što znači “nastaviti sa životom” (u pitanju je igra reči jer je “liver” engleska reč za jetru). Ko zna… ali sigurno su znali da kada se ovaj organ razboli, ne možete da “nastavite sa životom”.

Jetra je najizdržljiviji organ u vašem telu. Ona obavlja mnogo različitih funkcija, više od bilo kog drugog organa. Zapravo, medicinska nauka ne zna šta ona sve mo- že, i po mom mišljenju, nikada neće saznati. Ono što znamo je da ona stvara glukozu, jedinu hemikaliju koja nam daje čistu energiju. Stvara digestivne tečnosti koje su neophodne za varenje hrane. Stvara enzime koji neutrališu otrove u vašoj krvi. Stvara hormone, razbija masnoću, ubija bakterije i viruse, sintetiše proteine, i skladišti sve – od imunih ćelija do gvožđa i vitamina A, B12, D, E, K itd.

Vaš najveći organ za energiju

Posao jetre je da pretvori ugljene hirdate u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u ljudskom telu. Vaša jetra stvara glukozu i skladišti je kao energetsku rezervu. Kada vam zatreba energija u bilo kom trenutku u toku dana, jetra ispušta ovu skladištenu glukozu, i u sekundi do- življavate eksploziju energije, bolje nego kada popijete kafu. Održavanje jetre zdravom i čistom pomaže vam da imate dovoljno energije kad god vam zatreba.

Vaš najveći organ za čišćenje

Jetra je najveći organ za čiščenje u telu. Hrana koju konzumirate je zaprljana, poprskana, obojena, nezdravo začinjena i pomešana različitim toksičnim hemikalijama, a zatim upakovana u toksične kutije i ambalaže. Samo Bog zna šta se nalazi u vodi koju pijete i vazduhu koji dišete? Sve što jedete i pijete je svareno i putuje od creva, kroz portalnu venu, najpre do jetre. Sve što uđe u vaša usta mora prvo proći kroz jetru, i kroz njene mnogobrojne bezbednosne provere, pre nego što uđe u krvotok kako bi nahranilo svaku ćeliju u telu. Jedna od najvažnijih funkcija jetre je da proizvede enzime i brojne druge hemikalije koji neutrališu i čine bezopasnim sve štetne i otrovne supstance u hrani, vodi i vazduhu. Ako je jetra čista i zdrava, ona sadrži milione i milione imunih ćelija, zvanih makrofage, što doslovno znači „proždrljivci.“ Ove makrofage pružaju pomoć pri čišćenju koje vrši jetra, ubijajući i jedući bakterije, viruse, gljivice, parazite, i svaki drugi štetni materijal, ili hemikaliju sa kojom dolaze u kontakt.

Učinite da vaš život bude dug, sa puno zdravlja i energije

Bilo da živite američki san, ili japanski, ruski ili kineski san, moderan život u većini civilizovanog sveta je otrovan i smrtonosan. Ono što se nalazi u hrani, vodi i vazduhu stvara bolest i ubija vas svake sekunde svakog dana. Zahvalite Bogu za vašu jetru, jer vam spašava život, svakog dana. Razmislite o tome, i znajte da oko 100.000 novih hemikalija kruži u našoj sredini, i našem telu, tako da ispiranje, čišćenje i zaštita jetre jednom godišnje i ne zvuči tako ekstremno, zar ne? Održavanje jetre zdravom čuva vaše zdravlje, i zato ćemo sada predstaviti neke zdravstvene koristi od “5-dnevnog programa čišćenja jetre

Zdravstvene koristi od “5-dnevnog programa čišćenja jetre”

Zašto moramo da čistimo i ispiramo našu jetru?

Kao što sam spomenuo, posao jetre jeste da pročisti sve što pojedemo i popijemo i ukloni sve što je štetno iz naše svarene hrane pre nego što uđe u krvotok. Jetra uklanja holesterol i štetne masti usled preteranog konzumiranja hrane životinjskog porekla i uklanja hiljade aditiva u hrani i tečnosti koje konzumiramo.

Jetra uklanja sve ove štetne materije iz krvi, koje bi, ukoliko bi se zadržale, mogle da prouzrokuju srčane napade, mož- dane udare, probleme sa cirkulacijom, rak, neurološke bolesti i stotine drugih bolesti. Iz tog razloga, mnogi doktori često kažu da, kada dobijete bilo koju bolest, vaša jetra je obolela dosta pre nego što se ta bolest razvila. Nezdrav način života i ishrana prouzrokuju da se jetra umori i sama postane zapušena istim toksičnim otpadom koji je uklanjala iz vaše krvi. Kada je zapušena i bolesna, jetra ne može da uklanja otrov iz vas. Taj nagomilan otpad čini da jetra oboli, pa čak i izaziva rak jetre. Čišćenjem i ispiranjem jetre, jetra se oslobađa otrovnog sadržaja, kada je zapu- šena i pretrpana. To je poput klistira za jetru

Preuzeto iz knjige „5-dnevni program čišćenja jetre“ Dr Ričard Šulc

Ostavi komentar

2 Komentara

  1. Biljana says:

    Da li moze da se cisti jetra ako je zuc operisan?

Ostavi komentar