apr
24
2015

Čuvarkuća – domaća aloja

cuvarkuca
Osim što eleminišete višak masnoća iz ušnog kanala, gel iz sočnih listova ove biljke jača imunitet, leči kožna oboljenja, ublažava upale i odličan je diuretik.

Skromna čuvarkuća uzgaja se od davnina i ljudi su joj u početku pripisivali samo magična svojstva, ali s vremenom su otkrili da ima i snažno lekovito dejstvo. Verovalo se da štiti dom od groma, oluje i požara, da ukućanima osigurava blagostanje i prosperitet, pa se i danas može videti na krovovima seoskih kuća ili u šupljinama zidova, mada se sve češće sadi i u kamenim baštama i na osunčanim balkonima.
U narodnoj medicini čuvarkuća se koristi u terapiji mnogih oboljenja, a u poslednje vreme njena svojstva proučava i zvanična nauka.

Lekovita svojstva
Ova lekovita biljka deluje veoma slično kao popularna aloja vera: njihovi sočni listovi ispunjeni su gelom koji veoma efikasno otklanja oboljenja i povreda kože, naročito čireve, posekotine i opekotine. Sveži listovi čuvarkuće vekovima su se koristili za uklanjanje bradavica, kurjih očiju i sunčanih pega, ali i u terapiji upale sluzokože usne sluzože usne duplje (u tom slučaju biljka se kombinuje s medom), kao i za ublažavanje tegoba izazvanih ubodom insekta – osa, pčela, komaraca…
Najnovija istraživanja pokazala su da sveže isceđen sok iz listova ove biljke jača imunološki sistem i prevenira maligna oboljenja, pritom je odličan diuretik i laksativ, a upotrebljava se i za otklanjanje napetosti, nervoze i strahova.

Čuvarkuća je dobila naziv uhovnik zbog toga što njen sok uspešno čisti ušni kanal od viška masnoće čije taloženje može da oslabi sluh.
Travari savetuju da se povremeno, radi opšteg zdravlje, pojede list ove blagotvorne biljke čije je delovanje najefikasnije tokom leta, kada se u njenim listovima koncentriše najviše korisnih materija.

Protiv bolova u uhu:
Prepoloviti nekoliko listova čuvarkuće iscediti dve-tri kapljice soka u bolno uho. Ostaviti da tečnost deluje kratko vreme, nakon čega treba iskrenuti glavu da sok iscuri iz ušne šupljine…

Izvor: Life Content

Ostavi komentar

2 Komentara

  1. Da li se cuvarkuca koristi za ciste na zenskim organima.
    Hvala na odgovoru

Ostavi komentar