dec
16
2015

Da li ste znali da trčanjem stvarate nove neurone?

Exercise in a park

Sandrine Thuret je u sjajnom  govoru predstavila neurogenezu, proces stvaranja novih nervnih ćelija. Iako revolucionarno samo po sebi, ovo predavanje je oduševilo zbog sjajnog dela koji je u prvi plan stavio ni manje ni više nego – trčanje!

Evo najvažnijih delova istraživanja:

U proseku proizvodimo oko 700 novih neurona svakog dana Neuroni se proizvode u delu mozga koji se zove hipokampus, zadužen za raspoloženje i osećanja, i memoriju.

Zašto su ovi neuroni važni i šta doprinosi njihovom stvaranju u većem broju.Pored očiglednog – da bi ostali svesni i prisebni tokom celog života, neuroni hipokampusa zaduženi su i za snalaženje u prostoru i opšti kvalitet memorije.

Depresija i neurogeneza povezaniju su nego što mislimo, naime smanjenje depresije kod miševa (da, dobijali su antidepresive) povećavalo je količinu stvaranih neurona, istovremeno čineći miševe srećnjim

Još neki faktori koji doprinose smanjenju neurogeneze:

-stres
-nedostatak sna
-starost, smanjuje se sa godinama

Faktori koji dokazano podstiču neurogenezu:

-učenje
-određene supstance
-i konačno trčanje

 U eksperimentima koji su fršeni na miševima; miševi netrkači su imali manje neurona  u odnosu na miševe trkače.

Kada je reč o hrani alkohol je negativan, ali flavonidi i reveratrol iz crnog grožđa su pozitivni po neurogenezu Medjutim nije reč samo o tome šta jedete već i kako – povremena gladovanja (pauze između obroka) se nalaze na pozitivnoj listi

Japanci su otišli korak dalje i istraživali teksturu hrane – ispostavilo se da hrana koju moramo da žvaćemo, meljemo i kidamo utiče pozitivno na neurogenezu, dok mekana hrana, poput kašica, odmaže.

Zaključak – svi na trčanje!

Nije istina da ne stvaramo nove nervne ćelije – to su dobre vesti! Još bolje su da na ovaj proces možemo da utičemo navikama u ponašanju, ishrani i aktivnostima koje sprovodimo. A trčanje je na vrhu liste! Uživajte u treningu znajući da radite najbolju moguću stvar za sebe i svoje zdravlje!

IZVOR – trcanje.rs

Ostavi komentar