nov
11
2015

Da li znate šta znače oni brojevi na nalepnicama voća?

 

banana

Živimo u vremenu kada smo okruženi raznim otrovima. Ima ih čak i u hrani koju konzumiramo. Ipak, postoje načini kako da ih izbegnete.

Kada kupujete voće iz uvoza, obratite pažnju na brojeve na nalepnici. Ako se sastoji od četiri cifre koje počinju brojevima 3 ili 4, to znači da je voće uzgajano po poljoprivrednim pravilima koja su važila u drugoj polovini prošlog veka. To znači da postoje velike šanse da je proizvođač koristio veštačka djubriva.

Ako voće koje nameravate kupiti na nalepnici ima pet brojeva od kojih je prvi 8, to je znak kako je reč o genetski modifikovanom proizvodu. Najbolje bi bilo da taj proizvod vratite na policu s koje ste ga uzeli.

Ukoliko je na voću pet brojeva, a prvi je 9, reč je o zdravom, organskom proizvodu, uzgojenom na starinski odnosno tradicinalan način što znači bez  veštačkih djubriva i pesticida. Ovo je definitivno najbolje voće koje možete kupiti.

Ostavi komentar

2 Komentara

  1. Izbacio sam sve otrove osim mesa ali i njega uzimam u malim količinama jeli to ok. Kupujem voce i povrce i ostalo u marketu jer nemam gdje vise nabaviti nema mi druge 🙂

    • Najbolja opcije je da se ishrana sastoji od biljaka isključivo. Ukoliko živite na selu i imate svoje životinje koje vi uzgajate i hranite prirodnom hranom, pritom ste 100% zdravi, tada može da se istoleriše da namirnice životinjskog porekla budu „na jelovniku“ 10-12% ukoliko pričamo o zdravoj ishrani. Bitno je napomenuti da nisu SVE vrste mesa za jelo. Bitno je da se životinja hrani prvostepenom hranom (da bude biljojed) da bi mi, ljudi mogli da je eventualno konzumiramo. Na primer, svinja je svaštojed i njeno meso NIKAKO nije preporučljivo za jelo. Som takođe. U globalu, svaštojedi nisu za jelo, ono što bi moglo da se konzumira (ako sami uzgajamo) je ovca, koza, krava, kokoška itd, itd.

Ostavi komentar