mar
21
2016

Domaći prirodni sok od koprive

sok od koprive

Stiže nam proleće. Prvi su, vesnici proleća, sremuš i kopriva, svako na svoj način, veoma korisni po ljudski organizam, koji je tokom zimskih meseci u manjku vitalnih materija (enzimi, vitamini i minerali). Zbog toga prve plodove iz prirode naš organizam sa radošću prihvata.

Kopriva je naročito korisna za ljude slabijeg zdravlja i iscrpljenog organizma, jer svojim dragocenim sastojcima, pre svega gvožđem, (sadrži  još: kalcijum, kalijum, fosfor, vitamine C i A i organske kiseline) podiže nivo zdravstvenog stanja i popravlja krvnu sliku. Deluje i kao diuretik i antihemoragik.  Posebno je korisna kod anemičnih osoba, medju kojima ima i dece.

Sok, bez bilo kakvih dodataka za konzerviranje, uglavnom štetnih, može se napraviti veoma jednostavno. Nakupite sa isključivo čistih terena, koprivu (vrhove sa listovima, petnaestak cm dužine) i uzmite čistu pijaću vodu (nikako iz gradskog vodovoda!). Naročito su za ovu svrhu pogodni plastični balončići od pet i šest litara u kojima je neka od kvalitetnijih i proverenih voda za piće. Ukoliko imate izvorsku vodu sa planine, koja je bolja od bilo koje flaširane, sipajte je u staklenu teglu od četiri ili pet litara. U dve trećine vode ubacujete koprivu dok se balončić (tegla) do vrha ne napresuje. Zatim dolijete odlivenu vodu do pune zapremine. Stavite poklopac (ne zavijati da ne bi usled fermentacije došlo do pucanja posude!)  na balončic (teglu)i ostavite ga na sobnoj temperaturi 24 sata, zavisno od temperature prostorije. Po isteku 12 sati, neophodno je pogledati u posudu, i jednostavno po mirisu ćete zaključiti da li je kopriva ispustila svoje lekovite sastojke u vodi. Obavezno promešajte sadržaj u posudi zatim  malo tečnosti nalijte u čašu i po boji i ukusu znaćete da li je sok gotov. Ukoliko tečnost nije zelene boje, karakterističnog mirisa i ukusa, ostavite da odstoji još osam do  deset sati.  Zatim ponovo promućkajte (promešajte) sadržaj, koji je tada gotov sok.

Bitno: paziti da kopriva ne stoji previše dugo u vodi jer brzo fermentira i dobija neprijatan miris, ali i ukus. Mala je umetnost znati pravi trenutak kada sok treba izliti iz balončeta u flaše, plastične, jer se sok odmah mora, ili duboko zamrznuti, ili ispiti u kraćem vremenskom roku, dok ne počne  fermentacija. Veština spravljanja ovog veoma korisnog soka stiče se praksom.

Da bi sok imao prijatan ukus zasladite ga (najbolje pre zamrzavanja), kakvim prirodnim zdravim zaslađivačem. Dodajte u svaku flašu nešto limunovog soka i napitak će biti sasvim pitak i prijatan.

Zavisno od prostora u vašem zamrzivaču, možete ostaviti veće količine soka koji možete koristiti tokom cele godine po flašu dnevno, s vremena na vreme. Tako ćete uvek biti živahni i zdravi, zahvaljujući ovoj korisnoj biljci i njenim vitalnim elementima.

Na isti način može se napraviti i sok od bagremovog cveta, koji je veoma prijatnog ukusa.Takođe i od cveta divlje trešnje, divlje jabuke, divlje kruške, gloga itd.

sok od koprive2Postoji i drugi, doduše komplikovaniji, način da uvek imate ovu lekovitu biljku u vašem domu, a to je spravljanje tinkture. Iako se teže priprema, prednost ovog načina je,  što vam je za čitavu godinu dana dovoljna 2-3 litra po osobi, a i samo jedan litar može biti dovoljan, uz nešto soka, a flaše (ovde isključivo staklene) nije potrebno držati u zamrzivaču, pa ni u frižideru.

Tinktura se spravlja uz pomoć alkohola, najbolje kvalitetne votke ili domaće žitne rakije, jake prepečenice, (bez imalo belog šećera u njoj). U dve trećine alkohola ( staklena flaša ili tegla) ubacite sveže ubranu koprivu. Zatim flašu (teglu) zatvorite i ostavite na toplom mestu. Posle izvesnog vremena (zavisno od temperature) obično, petnaestak dana, tekućinu iz tegle, dobro promešajte i prelijte u drugu teglu i ponovo ubacite (novu) koprivu do vrha tegle, koja ponovo odstoji petnaest dana. U krajnjoj liniji dovoljno je i jedanput. Važno je povremeno mešanje sadržaja u posudi na svakih dan-dva jer se tako proces ubrzava.

Koristiti male količine tinkture, dve do tri kašike (supene) dnevno, možete je stavljati u razne sokove od voća ili povrća ili u šoljici  vode.

 

Ostavi komentar

2 Komentara

  1. Postovani postavio bih par pitanja i unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.Prvo je da li je surutka zdrava .Drugo pitanje da li se moze svakodnevno konzumirati integralni hleb npr psenica ,raz i sl.Razlog zasto pitam jer pobornici sirove hrane cak ni hleb ne konzumuraju od psenicnog brasna koji je pecen navodno da ni on nije 100 zdrav.Zelio bih vase misljenje .

    • Ne preporučujemo namirnice životinjskog porekla. U pitanju je produkt koji nastaje od mleka raznih životinja sisara. Od njih može samo da se dobije dijabetes ili povišen nivo masnoća u krvi, a nikako da se leče bolesti.

Ostavi komentar