apr
20
2016

Fizička aktivnost

fa

Fizička aktivnost je od izuzetne važnosti ne samo za čovekovo fizičko zdravlje, već i za duhovno. Jedan od najboljih lekova za depresiju je fizička aktivnost. Ljudi koji žive u prirodnom ambijentu i bave se proizvodnjom hrane, veoma retko oboljevaju od depresije i drugih duhovnih oboljenja. Čovekov organizam je tako dizajniran da ukoliko se neki njegovi organi ne koriste,oni propadaju i odumiru. To je slučaj i sa našim mišićima i kostima.

Najbolja fizička aktivnost za čoveka je fizički rad – rad u prirodi kao što su proizvodnja hrane,cvećarstvo, šumarstvo i sl. Prilikom fizičke aktivnosti naš organizam luči brojne korisne hormone, kao što su serotonin (hormon zadovoljstva), melatonin (hormone koji nas podmlađuje i regeneriše) i dr.Ukoliko čovek ne živi u prirodnom ambijentu i ne bavi se fizičkim radom, poželjno je da upražnjava fizičke vežbe, šetnju, plivanje ili neki drugi oblik fizičke aktivnosti, po mogućstvu na otvorenom prostoru i na čistom vazduhu. Idealno bi bilo kada bi čovek preko fizičke aktivnosti potrošio sedmično 3500 kalorija. Ali, već i sa potrošenih 450 kalorija sedmično ostvaruje se napredak.

Oni koji žive u gradovima i rade kancelarijske poslove trebali bi da koriste svaku priliku da šetaju do pijace, prodavnice, do svog stana, uz stepenice i sl. Ukoliko su umogućnosti da vozeći kućni bicikl obavljaju svoje sedeće poslove, to bi trebali da upražnjavaju bar pola sata dnevno. Da ponovimo, svako lečenje duhovnih problema obavezno uključuje fizičku aktivnost jer nema duhovnog zdravlja bez fizičkog, a fizička aktivnost je jedan od najvažnijih aspekata našeg zdravlja.

Ostavi komentar