apr
23
2016

Geršonova metoda lečenja raka i drugih teških bolesti

gerson-therapy

Gersonova metoda je sveobuhvatni pristup iscjeljivanju tela pomoću posebne ishrane i detoksikacije. Ova metoda poboljšava prirodnu sposobnost organizma na samoizlečenje. Gersonova metoda je danas jedna od najpopularnijih prirodnih terapija za lečenje raka u svetu. Međutim, ona pomaže i kod mnogih drugih bolesti, poput epilepsije, zavisnosti o drogama i lekovima, dijabetesa, sindroma hroničnog umora, artritisa, srčanih i bubrežnih bolesti. Ako se sprovodi preventivno, ova metoda može sprečiti mnoge bolesti i sačuvati dobro zdravlje.

Otkriće terapije

Ovaj poseban prehrambeni režim razvio je dvadesetih godina prošlog veka Max Gerson, nemački lekar, rođen 1881. na području današnje Poljske. Budući da je bolovao od migrene čiji su se simptomi pogoršavali, a tadašnja medicina mu nije mogla pomoći, ustrajao je u nameri da sam pronađe lek za svoje tegobe.

Istražujući dostupnu literaturu i eksperimentirajući na sebi, otkrio je da ga vegetarijanska ishrana bez soli lišava teških glavobolja i mučnina. Preporučivši ovaj tip ishrane i svojim pacijentima, slučajno je otkrio da istovetna hrana i način spremanja obroka leči i lupus, tuberkulozu za koje tad nije bilo leka.

Uspeh u lečenju tuberkuloze potvrđen je i kliničkim ispitivanjem pa je Gersonova terapija postala poznata u celoj Evropi. Rezultati dr. Gersona omogućili su mu i poznate pacijente, kao što je npr. porodica dr. Alberta Schweitzera, dobitnika Nobelove nagrade, kojeg je izlečio od dijabetesa, a njegovu suprugu od tuberkuloze. Iako je svoju dijetu pretežno propisivao oboljelima od tuberkuloze, ispostavilo se da istovremeno uspešno tretira alergije, astmu i poremećaje krvnog pritiska.

Gerson je uvidio da njegova terapija zapravo ne leči određene bolesti, nego podstiče metabolizam i imunološki sistem na pravilan rad i na takav način vraća zdravlje.

Kako se sprovodi Gersonova terapija

Gerson deli namirnice na tri grupe – poželjne, povremeno dopuštene i zabranjene. Gersonova dijeta je poprilično restriktivna. Jede se većinom sirova i skoro u potpunosti veganska hrana. Na tanjiru je poželjno voće i povrće u velikim količinama. Dopuštene su narandže, limuni, jabuke, kruške, breskve, šljive i trešnje,šargarepe, paradaju, paprike, mahune, blitva, zelena salata, kelj, brokoli i crveni kupus. Povremeno smete pojesti i pola banane.

Sveže voće i povrće se jede sirovo, u salatama, sokovima ili supama. Mleko i mlečni proizvodi, kao i meso su zabranjeni.Povremeno se smije jesti celovita riža i malo hleba od integralne raži ili zobi. Kuvani krompir je dopušten češće. Od ulja dopušteno je samo laneno ulje.

Za zaslađivanje se može koristiti javorov sirup, med ili smeđi šećer u količini koja ne prelazi dve kašičice dnevno. Pacijenti ne piju vodu, umjesto toga preporučuju se sokovi. Pije se čak 13 čaša sokova tokom dana.

Osobe koje žele sprovoditi Gersonovu terapiju moraju potpuno izbaciti so iz ishrane jer, prema dr. Gersonu, prodiranje natrijuma u ćelije izaziva mnoge bolesti. Nužno je izbegavati sve prerađene namirnice, uključujući svu zamrznutu i konzerviranu hranu, dimljenu i, naravno, usoljenu. Zabranjen je alkohol, kafa i svi čajevi. Ne smeju se jesti mahunarke, soja, gljive i margarin. Od voća i povrća nisu dopušteni ananas, avokado, bobičasto voće, kokos i drugi orašasti plodovi te krastavci, klice i sirovi spanać.

Terapija sokovima

Pedesetih godina Gerson je usavršio svoj program posebno za obolele od karcinoma. Uveo je konzumiranje sokova od voća i povrća, po mogućnosti organskog. Sokovi se piju tokom dana, svakih sat vremena, uvek sveže pripremljeni.

Gerson je preporučivao četiri osnovne vrste soka: od šargarepe, od jabuka s šaragrepom, od pomorandže i zeleni sok (od kupusa i drugog povrća).Trebalo bi piti 13 čaša sokova dnevno. Uz sokove, obvezna su tri lagana obroka dnevno, od kojih svaki sadrži posebnu Hipokratovu supu koja ima snažna detoksikacijska svojstva. Za doručak se može jesti zobena kaša s dodatkom voća, a za ručak i večeru krompir i salata.

Kuva se na laganoj vatri sa što manje vode. Zabranjeno je aluminijsko posuđe, a preporučuje se upotreba srebrnog pribora za jelo.

Recept za Hipokratovu supu

-1 srednji koren celera
-1 srednji koren peršuna
-2 mala ili jedan veliki praziluk
-2 srednja luka
-belog luka prema želji (može se dodati i na kraju)
-malo peršunovog lišća
-600 g paradajza
-400 g krompira

Operite povrće, naribajte ga ili narežite na kockice. Stavite u veliki lonac, dodajte malo vode – da prekrije povrće. Zagrejte do vrenja, nakon toga polako kuvajte na slaboj vatri sat i po do dva, dok ne omekša.Na kraju propasirajte.

Čišćenje organizma klistirom od kafe

Prema Gersonu, potrebno je raditi klistir od kafe četiri puta dnevno, a u slučaju velikih tumora i češće. Gerson je ustanovio da klistiri najbolje čiste jetru i uklanjaju otrove iz organizma. Za jednu dozu klistira priprema se 900 ml kuvane kafe. Povremeno se u tu svrhu koristi i ricinusovo ulje. Tekom sprovođenja klistira potrebno je iz upotrebe izbaciti sve hemijske kozmetičke proizvode koji dolaze u dodir s kožom ili sluznicom.

Dodaci ishrani

Dr. Gerson je bio pobornik prirodnih dodataka prehrani. Za lečenje je, uz posebnu hranu i klistire, propisivao kalij i jod u obliku Lugolove otopine. Od vitamina je preporučivao vitamin C, B3 i B12 i probavne enzime (enzime za varenje). Danas su u njegovu terapiju uključeni i vitamin B17, koenzim Q10 te kolostrum. Uzimanje kalcijuma smatrao je štetnim.

Nije pronašao podršku kolega

Nakon što je tridesetih godina emigrirao u SAD, Gerson je svoje istraživanje fokusirao na prevenciju i lečenje karcinoma. Na žalost, nije nailazio na podršku kolega ni naučnika u medicini. Nakon njegove smrti, kći Charlotte Gerson nastavila očev dugogodišnji rad i 1977. g. osnovala Gersonov institut.

Trenutno u svetu postoje dva ovlaštena centra koja pacijente leče na Gersonov način, u Meksiku te u Mađarskoj, blizu Budimpešte.

Više o Maxu Gersonu u njegovoj metodi možete saznati u filmovima Gersonovo Čudo i Divna Istina.

Ostavi komentar