mar
04
2016

Gljivice na noktima nogu i ruku -onihomikoza

gljivice3

Gljivice na noktima nogu spadaju u jako čest problem među populacijom. Čest problem predstavljaju i gljivice na noktima ruku ali ne u tolikoj meri. Ljudi lako zanemaruju pomenute tegobe,naročito gljivice na nogama a da pri tom nisu ni svesni da to nije potpuno bezopasno.Gljivice na noktima nogu i ruku se u medicinskoj terminologiji nazivaju onihomikoza.

Kako da znamo da li imamo gljivice na noktima ?

Gljivična infekcija noktiju najčeše počinje sa unutrašnje strane nokta.U početnom stadijumu dolazi do promene boje nokta,on postaje zadebljan,krt i iskrivljen. Gljivična infekcija nokta se najbrže razvija ukoliko smo dosta izloženi vlazi i toplini. Dugotrajno nošenje zatvorene obuće, korišćenje zajedničkih tuš kabina u sportskim objektima ili bazenima izuzetno pogoduju širenju infekcije.

Gljivice na noktima nogu – faktori rizika

Ove infekcije su česte i uobičajene kod starije populacije. Razlog tome je što nakon 40-godine nokti puno sporije rastu i samim tim su manje otporni na gljivične infekcije.Takođe postoji povećan rizik i za gljivice na prstima ako nam se stopala pojačano znoje ili nosimo čarape i cipele koje ne upijaju znoj i ne omogućuju normalnu ventilaciju stopala. Ako hodamo često bosi i to po vlažnim mestima takođe možemo doprineti njenom širenju.

Gljivice na noktima ruku

iako smo rekli da su puno ređe nego one na nožnim noktima, nastaju kod osoba čije su ruke često izložene vodi i raznim deterdžentima. Kod veštačkih noktiju vlaga ispod umetaka takođe može izazvati rast gljivica.

Gljivice na noktima simptomi

promena boje nokta -nokat može biti beličast,žut ili zelenosmeđe boje.
zadebljanje nokta -pored zadebljanja ,postaje krh i iskrivljen.Te krhotine od uništenog dela nokta se skupljaju i sabijaju ispod zdravog dela pa se ceo nokat odvaja od svog ležišta.

Gljivice na noktima umeju da budu i prilično bolne i ni malo bezazlene. Naučna istraživanja pokazuju da ukoliko se ne leče adekvatno i na vreme mogu izazvati puno ozbiljnije i veće probleme sa noktima i ne samo sa njima. U kombinaciji sa ostalim bolestima značajno narušavaju celokupno zdravlje pojedinca. Osobe sa oslabljenim imunitetom, dijabetesom ne bi trebale da gledaju gljivice na noktima nogu i ruku kao na kozmetički problem, već da im se ozbiljno posvete. Svaka manja povreda na stopalima kao i pomenuta gljivična infekcija kod takvih osoba može da dovede do komplikacija, poput rana koja ne zarasta i slično.

Gljivice na noktima – onihomikoza prevencija

Najvažnija je dobra higijena stopala i držanje noktiju čistim i suvim. Nakon svakog boravka u vodi,bilo da se tuširate ili kupate na plaži, nakon izlaska iz vode, temeljno prosušite stopala, nokte i naročito deo između prstiju. Da bi ste sprečili gljivice na nogama i atletsko stopalo. Ukoliko ste osoba kojoj se noge preterano znoje, redovno menjajte čarape. Ukoliko ste stalno na nogama tj u cipelama , svaki slobodan trenutak koristite da se izujete kad vam je prilika za to. Promenite svu zatvorenu obuću (sa zatvorenim prstima) za otvorenu. Za prevenciju gljivice na noktima ruku koristite gumene rukavice pri pranju sudova. Redovno sušite rukavice i okrećite ih na obe strane prilikom korišćenja. Nikad nemojte skidati kožu oko noktiju, jer to otvara prostor raznim bakterijama da prodru ka noktima. Ukoliko imate inficiran nokat obavezno nakon kontakta sa njim perite ruke, jer ćete raširiti infekciju i na ostale. Nemojte hodati bosi oko javnih tuševa, bazena ili u svlačionici. Ako odlazite u salone za manikir i pedikir ,obavezno izaberite one pouzdane ,koji redovno sterilizuju instrumente.

Kako ukloniti gljivice na noktima nogu prirodnim putem

Ulje čajevca kombinovano sa drugim biljem provereno suzbija gljivične infekcije na noktima.
Kombinacija kamilice sa sladićem u vidu tople kupke ublažava upale ,obezbeđuje bolju drenažu i regeneriše oštečeno tkivo
Ne smemo zaboraviti ni beli luk koji pored što se smatra za najjači prirodni antibiotik veoma uspešno eliminiše i gljivice.

Đumbir i beli luk protiv gljivica na noktima

Očistite čen od belog luka i istucajte u kamenom ili drvenom avanu.
Tome dodajte jednu malu kašičicu sitno izrendanog đumbirovog korena i ulje od čajevca (5 kapi) . Sve treba dobro promešati dok u avanu ne dobijemo gustu pastu. Dobijenu pastu namazati na oboleli nokat i prekriviti sa pamučnom ili lanenom krpom. Držati povezano najmanje 2h.
Ovaj prirodni lek za gljivice na noktima nogu je veoma efikasan naročito ukoliko ste reagovali u početnoj fazi infekcije. U slučaju da je nokat već počeo da se odvaja i kod jakih bolova,oblog neće biti efikasan.

Kupka od đumbira

U toplu kupku dodati đjumbir, origano i žalfiju te svakodnevno ispirati stopala. Ova kupka će blagotvorno delovati na vaše nokte kao i na gljivice na nogama ukoliko ih imate.

Regeneracija noktiju sa limunom i jabukovim sirćetom

sok od limuna pomešajte sa jabukovim sirćetom,dodati sok od crne i crvene ribizle. Dobijenom mešavinom vlažite nokte jednom dnevno.

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. samo treba preci na biljnu i pretezno sirovu ishranu, ocistiti telo i debelo crevo i gljivice ce se povuci. Iz iskustav govorim. Uklanjanje gljivica spolja je samo privremeno resenje. Mora se ocistiti telo iznutra 🙂

Ostavi komentar