apr
02
2016

Gubitak telesne težine može značajno da poboljša kvalitet sna

tt

Gubitak telesne težine može da poboljša kvalitet sna rezultati su studije koja je prezentovana Američkoj Zdravstvenoj Asocijaciji.

Istraživači su dokazali da gubitak telesne težine u značajnoj meri poboljšava kvalitet sna, bez obzira da li je gubitak težine nastao promenama u ishrani, ili kao rezultat fizičke aktivnosti.

Ranija istraživanja su pokazala da masne naslage često idu, ruku po ruku sa nesanicom i lošijim kvalitetom sna. Istraživanje koje je sprovedeno na Državnom Univerzitetu Pensilvanija je ovu vezu konačno dokazalo.

U istraživanje je bilo uključeno 77 pacijenata koji su praćeni tokom perioda od 6 meseci.

Svi učesnici studije su bili prekomerne telesne težine, i bili su podeljeni u dve grupe. U prvoj grupi su ispitanici podvrgnuti promeni ishrane i vežbanju, dok su u drugoj grupi bili podvrgnuti samo promenama ishrane.

Takodje, svi isipitanici, bili su ispitanivani i tokom sna. Pokazalo se da višak kilograma izaziva  nemiran san, prekomeran san i pospanost, umor tokom dana, nesanicu…

U obe ispitane grupe, gubitak telesne težine je iznosio oko 17 kilograma. Statistički, pokazala se  značajna razlika u stepenu smanjenja telesne masti i poboljšanja kvaliteta sna.

Ispitivanje se i dalje nastavlja.

Ostavi komentar