jul
09
2016

Hrana koja štiti od sunca

hrana

Nekoliko istraživanja je potvrdilo da značajnu zaštitu koži od oštećenja kože nastalih UV zračenjem pružaju i fitohemikalije koje unosimo hranom. Između ostalog, u namirnice koje štite kožu spadaju paradajz, šargarepa, morske alge…

Likopen iz paradajza štiti od oštećenja nastalih UV zračenjem, otkrilo je istraživanje objavljeno u Britanskom časopisu za dermatologiju. Istraživači su zaključili da „likopen obezbeđuje zaštitu i od akutnih i od potencijalno dugotrajnih aspekata foto-oštećenja“.

Karotinoidi i flavonoidi preventivno deluju protiv oštećenja od UV zračenja, jer obezbeđuju zaštitu i kože i očiju. Sadrži ih šargarepa i drugo obojeno posebno narandžasto povrće.

Kombinacija adekvatnih doza vitamina D i fitohemikalija iz hrane je od neprocenjive vražnosti u zaštiti od raka i oštećenja kože uzrokovanih delovanjem UV zraka, zaključak je američkog Saveta za vitamin D (neprofitna organizacija čija je misija da podiže nivo svesti javnosti i stručnjaka o zdravstvenim koristima od vitamina D).

Harvardski naučnici su otkrili da antioksidant lutein (nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću) štiti od nekih oštećenja kože koja nastaju usled izloženosti sunčevom zračenju. „Naše istraživanje (rađeno na miševima) je prvo koje ukazuje na to da lutein može da deluje kao prevencija od raka kože uzrokovanog UVB zračenjem“, kaže dr Salvador Gonzales, vođa istraživačkog tima.

Istraživači sa Ohajo državnog univerziteta su u tekstu objavljenom u Međunarodnom časopisu za rak otkrili da morske alge štite od raka kože. Dr Geri Stoner je radio istraživanje na miševima; pokazalo se da ekstrakt iz braon algi koji se nanosi na kožu, ili uzima oralnim putem, efikasno štiti od raka kože uzrokovanog UVB zračenjem – smanjio je broj kancera za gotovo 60%. Potrebna su dalja istraživanja koja će pokazati uticaj braon algi, odnosno hemikalija zvanih polifenoli braon algi, na ljudsku kožu.

Oštećenja na koži uzrokovana UV zracima stvaraju slobodni radikali koji se stvaraju  delovanjem ovih zraka. Vitamini A (tamnozeleno lisnato povrće), C (južno voće, paprike…) i E (bademi) su odlični antioksidanti koji mogu da neutrališu delovanje slobodnih radikala, ali i da poprave štetu nastalu njihovim delovanjem. Što raznobojnije voće i povrće jedete, to bolje.

Omega 3 masne kiseline štite vas da ne izgorite na suncu i jačaju efekte krema za sunčanje. Omega 3 takođe pomažu u obnavljanju ćelija kože oštećenih tokom sunčanja.

Napomena:
Najbolja zaštita je da se uopšte ne izlažete riziku da izgorite. Ne izlažite se previše suncu između 10 i 17 časova i nosite šešire, duge rukave i nogavice i koristite zaštitne kreme ako ste prisiljeni da boravite napolju kad je UV zračenje najjače.

Ostavi komentar