nov
15
2016

Iskustva korisnika presne hrane

iskustva

Većina navedenih korisnika sirove ishrane obično navodi razloge zbog kojih su počeli da se bave promocijom zdrave ishrane. Najčešće su imali neki zdravstveni problem, a nakon mnogih neuspelih pokušaja sa uobičajnim metodama lečenja simptoma bolesti, konačno su pronašli lek u ishrani voćem i povrćem, postom, urednim spavanjem, fizičkim vežbanjem i izbegavanjem stresa. Dakle, zdrava ishrana i zdrav način života.

Viktorija Butenko

Održala je sjajnu prezentaciju o tome kako su skoro čitavoj njenoj porodici bile dijagnostikovane različite hronične bolesti, počevši sa bolešću masnih ćelija, odnosno šećernom bolesti. Kada su joj rekli da će čitavog života morati biti na raznim lekovima, nije želela da prihvati tu opciju i počela je da istražuje. Nakon tek kratkog istraživanja sledeće što je uradila je bilo da je, bukvalno, otišla u svoju kuhinju, dohvatila mikrotalsnu pećnicu i razbila je. Zatim je pokušala da smisli način na koji bi zeleno lisnato povrće moglo postati ukusnije većini ljudi, i tako više u upotrebi, i izmislila je zelene smutije. Sada putuje svetom i podučava ljude kako da se hrane voćem i povrćem. A pored Viktorije, i njena deca su dala mnoge korisne informacije.

Sergej Butenko

Pričao je o divljem zelenišu koji je bogatiji mineralima od „pripitomljenih“ sorti i kako svako može besplatno da nabere divlji zeleniš u obližnjoj šumi, ako se samo prethodno malo informiše na internetu tako što potraži divlje jestive biljke u području u kom živi. I ove divlje biljke se mogu gajiti u saksijama, tako da svako može imati besplatnu hranu prebogatu mineralima.

Valija Butenko

Pričala je o tome kako nije tačno da deca ne žele da jedu voće i povrće. Deca jedu ono što im je servirano kroz televiziju i različite podmukle poklone, a odbijaju zdravu hranu jer im je ona najčešće pogrešno predstavljena, poput “ono što se mora jesti”. Kada je deci u vrtićima i školama prišla sa objašnjenjem kako je, na primer, banana dobra za mozak jer ima kalijuma, pa je treba jesti pred kontrolni, a maline regulišu rad srca, pa ih treba jesti nakon velikog fizičkog napora, da su kelj i spanać dobri zbog hlorofila i kalcijuma, pa daju snagu, itd, deca su bila i zainteresovana i tražila su hranu o kojoj im je pričala. Pored ovoga, pričala je i o važnosti praćenja prirodnog ritma, kako je važno ostaviti digestivni trakt da se odmara od hrane nakon zalaska sunca pa do ujutra.

Frederik Patenaud (Frederic Patenaude)

 Pričao je o kontraverzama u svetu sirove hrane. Sa njegovom porukom slaže se i praksa većine drugih promotera ove ishrane: nije sva kuvana hrana otrovna. Korensato povrće pripremljeno na pari je zdravije od velikih količina semenki i orašastih plodova, dakle sirove hrane sa velikom količinom masti ako se takva hrana jede u velikim količinama.

Dr Vil Tutl (Dr. Will Tuttle)

Autor odlične knjige „Ishrana za mir“ pričao je o velikom uticaju ishrane na psihu ljudi, osećanja, izazivanja agresije, stav prema drugim bićima… i kako je biljna ishrana ishrana koja obećava mir iz mnogih razloga.

Dr Dag Grejem (Dr. Doug Graham)

Autor fantastiče knjige 80 10 10 je održao sjajnu prezentaciju u kojoj je pričao o tome kako nije on izmislio 811 ishranu (80% šećeri, 10% masti i 10% balančevine od ukupnih dnevnih kalorija), nego je to vrlo stara ishrana koja je najidealnija za ljudsku  fiziologiju.Inače, dr Dag Grem je već 30 godina vrlo uspešno na ishrani sirovim voćem i povrćem uz vrlo male količine semenki i orašastih plodova.

Vesanto Melina (Vesanto Melina)

Nutricionistkinja, pričala je o tome kako je njeno školovanje za nutricionistkinju bilo pod ogromnim uticajem mesnih i mlečnih industrija koje su davale izvore za literaturu iz koje se učilo!

Holivudski glumac Markus Patrik (Marcus Patrick)

Pričao je o koristima koje je stekao prelaskom na ishranu sirovim voćem i povrćem govorio je sunčevoj svetlosti, koje je naša prva i osnovna hrana koju uzimamo najviše preko biljaka.

Džes Bogdanovič (Jesse Bogdanovich)

Pričao je zdravoj ishrani, ali i o tome kako je pored ishrane važna i fizička aktivnost, san, uzimanje dovoljno vode i … oproštaj. Osprostiti onima koji su vas, slučajno ili ne, uvredili, od neizmernog je značaja za dalji uspeh.

Frenk Ferante (Frank Ferrante)

Ispričao je neverovatnu ličnu priču o tome kako do pre nekoliko godina ne samo da nije mogao da zamisli da će jednog dana snimiti film o promenama koje su kod njega izazvane promenom ishrane i da će podučavati ljude o ishrani voćem i povrćem, nego nije nikad ni pomislio da će on sam jesti voće i povrće. Zamislite samo profil: Sicilijanac odrasta u Njujorku, alkohol i droga igraju veliku ulogu u njegovom životu, rođena ćerka ga se odriče, život mu je pakao. Jednog dana sedi za šankom i prilazi mu čovek da mu predloži da snime film u kojem je on 42 dana na sirovoj hrani. Frenk odgovara “Sirovoj … šta?” I prasne u smeh. Ipak, film je snimljen…

Kristina Karilo-Bakaram (Kristina-Carillo Bucaram)

Ona je mlada dama koja je bolest masnih ćelija, dakle šećernu bolest, izlečila sirovom hranom. Pre dve godine započela je sa organizovanjem pijace za jeftinije organsko voće i povrće i tada nije ni sanjala da će bez ijednog uloženog  dolara u reklamu njena organizacija za dve godine doneti 2 miliona dolara  po godini farmerima koji su prodavali na ovim pijacama.

http://biljnaishrana.com/programi.php

 

Ostavi komentar