jan
24
2016

Jedimo manje da živimo duže

Cape Verdean woman eating salad

Poznato je da ishrana, kao glavni spoljašnji faktor, ima snažan uticaj na mnoge aspekte zdravlja. Nekoliko istraživanja je dokazalo da ograničenje unosa kalorija produžava maksimalni životni vek. Smanjenje unosa kalorija odlaže pojavu mnogih bolesti povezanih sa starenjem, kao što su rak, dijabetes, ateroskleroza, kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne bolesti. Dakle, smanjenje unosa kalorija može da doprinese dugovečnosti time što povoljno utiče na razne aspekte ljudskog zdravlja.

Istraživanje

Savremena istraživanja su otkrila da se dobrobiti od smanjenja unosa kalorija mogu javiti i sa manjom restrikcijom unosa kalorija. Istraživači su pratili gojazne sredovečne ispitanike (prosečna starost 37 godina) tokom šest meseci. Ispitanici su smanjili svoj dnevni unos kalorija za 25% ili za 12,5%, s tim što su 12,5% kalorija trošili zahvaljujući fizičkim vežbanjem. Kod obe grupe ispitanika došlo je do smanjenja težine i masnih naslaga na trbuhu, kao i do smanjenja masnih naslaga u jetri i do ublažavanje oštećenja DNK. Pored toga, učesnici su poboljšali i još dva markera dugovečnosti – imali su nižu telesnu temperaturu (prosek) i smanjili insulin u krvi našte srca – a smanjili su i faktore rizika od srčanih oboljenja (LDL holesterol, trigliceride i krvni pritisak)

Slični rezultati su zapaženi u još jednom proučavanju na malo starijim ispitanicima (50-60 godina) koji nisu bili gojazni. Ovo je trajalo godinu dana. Ali, usled smanjenja unosa kalorija kod nekih od starijih ispitanika došlo je i do smanjenja mišićne mase, snage i aerobnog kapaciteta. Zato je za tu životnu grupu vežbanje veoma važno, kako bi minimizovali te efekte.

Kako restrikcija kalorija podstiče dugovečnost

Smanjenje unosa kalorija smanjuje bolesti povezane sa starenjem i povećava dugovečnost. Mogući su sledeći mehanizmi: zaštita od oksidativnog stresa, bolji oporavak ćelija i DNK, smanjenje broja inflamatornih molekula koji mogu doprineti pojavi raznovrsnih bolesti – od raka do kardiovaskularnih oboljenja, i neurodegenerativnih oboljenja, kao što je Alchajmerova bolest.

Resveratrol ima efekte slične smanjenju unosa kalorija

Značajan uticaj restrikcije kalorija na odlaganje starenja i sprečavanje bolesti povezanih sa starenjem podstaklo je istraživanja da se pronađu prirodne ili sintetičke komponente koji bi davale efekat koji ima restrikcija kalorija. Jedna od takvih supstanci je resveratrol, koji se u mnogim istraživanjima pokazao kao supstanca koja daje sličan efekat kao restrikcija kalorija. Resveratrol je komponenta koja se nalazi u koži crnog grožđa i predstavlja moćan antioksidant. Istraživanja su otkrila obećavajuće i univerzalne efekte resveratrola u sledećem pogledu: pojačava detoksikaciju ćelija, štiti DNK od oštećenja, modulira metaboličke procese, kao što su rast šećera u krvi i regulacija insulina, i inhibira rast i formiranje tumora; svi ovi efekti značajno poboljšavaju zdravlje i verovatnoću dužeg života.

Restrikcije kalorija daju sledeće promene u ishrani:
– korišćenje nutritivno bogatije hrane (sveže voće i povrće, integralne žitarice)
– izbegavanje „praznih“ kalorija iz namirnica kao što su belo brašno i rafinisani šećer

VAŽNO:
Veoma je bitno da se napomene da restrikcija kalorija nije fokusirana na mršavljanje. Njen cilj je produženje životnog veka. Kada se dugoročno usvoji način života sa manjim brojem kalorija, uz dovoljno vežbanja, to može postati jednostavan način za prevenciju potencijalno opasnih bolesti i za produženje životnog veka.

Ostavi komentar