okt
26
2016

Kako da uzgajate avokado?!

Avocado-001

Avokado, voće koje stručnjaci drže za jedno od najnutritivnijih u prirodi, svoje korene vuče iz Južne i Središnje Amerike. Naziv mu potiče od astečke reči ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je „aligatorska kruška“, što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 sorti avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije – meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku, a najpoznatije su: bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed, zutano.

Uzgoj avokada

Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda poprilično je lako, a evo i celog postupka. Najpre je potrebno ukloniti i oprezno očistiti košticu od preostalog voća. Kako ne biste oštetili smeđu kožicu koja je prekriva, pomoći će vam ako košticu potopite na nekoliko minuta u vodu pre nego s nje ostružete ostatke avokada.

Koštica avokada probušena trima čačkalicama

noyau-avocat-germination-eau

Koštica avokada probušena trima čačkalicama

Odredite koji je deo gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korenčići. Gornji deo je malo šiljastiji od donjeg. Probušite košticu trima čačkalicama, na jednakoj udaljenosti jedne od druge, i to pod blagim uglom prema dole, tako da čačkalice mogu služiti kao držači koštice dok je njena donja polovina u vodi. Postavite košticu avokada u čašu vode tako da je napola zaronjena u vodu. Smestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći proveriti raste li koren i treba li promeniti vodu. Vodu je najbolje menjati svakih pet do sedam dana, kako bi izbegli razmnožavanje bakterija i gljivica. Nakon toga pričekajte prvi izdanak, do klijanja može proći od dve do četri sedmice, ali često prođe i osam sedmica. Kod klijanja će se:
– vrh koštice osušiti i napuknuti, a spoljna smeđa opna će se oljuštiti
– pukotina će se produbiti do dna koštice, iz koje će se pojaviti korenčići
– korenčići će biti sve duži, a počeće se i granati pa će se na vrhu pojaviti izdanak

Avokado voli sunce – što ga ima više to bolje

Ne dopustite da koren ostane bez vode jer bi biljka uvenula. Kad drvce izraste do visine od oko 15 cm, skratite ga na pola. To će podstaknuti novi rast. Nakon što ponovno naraste na oko 15 cm, posadite ga u bogat humus u manju posudu, ostavljajući gornju polovinu koštice iznad zemlje. Postavite je na osunčanu prozorsku dasku. Avokado voli sunce, što ga je više to bolje.

Za grmolik rast bitno je zakidanje

Zalivajte ga i gledajte kako raste, a osim učestalog zalivanja povremeno ga potopite zajedno sa posudom u vodu. Supstrat bi uvek trebao biti vlažan, ali ne natopljen. Ako mu lišće počne žuteti, znači da ste ga previše zalivali, pa ga ostavite nekoliko dana bez zalivanja. Otkinite vrhove kako biste podstaknuli grmolik rast kada biljka naraste oko 30 cm. Kada biljka naraste za još oko 15 cm, ponovno otkinite zadnja dva para listića na vrhu i tako još nekoliko puta.

Avokado ne voli samoću

Pre nego što temperature padnu ispod nule avokado je potrebno uneti u zatvoreni prostor. Ponekad avokadodonese plod kroz tri do četiri godine, a nekad mu treba i puno duže. Za podsticanje što bržeg roda pomaže ako se posadi nekoliko avokada, kako bi se mogli međusobno oprašiti. Dakle, nemojte da vaš avokado tuguje u samoći, bitno mu je pronaći društvo.

Izvor

Ostavi komentar