maj
19
2017

Kako napraviti brašno od sirovih orašastih plodova

Ovde navodimo nekoliko osnovnih tehnika koje možemo da koristimo prilikom pravljenja brašna od sirovih orašastih plodova. Ove tehnike su korisne kad pravite kolačiće, pločice, hleb, krekere, čak i torte.

Prvi način. Možete da napravite brašna od ostataka orašastih plodova koji vam ostanu nakon šta napravite biljno mleko. Ovde možete da pogledate kako se prave biljna mleka.

Lepota kod sirove hrane je to što se ništa ne baca. Sve se može spasiti i uživati u ukusu. Dakle, uzmete ostatke (pulpu), ubacite u dehidrator dok se ne osuši (namestite temperaturu na 45 stepeni), zatim je u blenderu ili procesoru hrane sameljite u prah.

Drugi način da napravite brašno od sirovih orašastih plodova je da jednostavno uzmete orahe, na primer koristite indijske orahe, tako što ubacujete po pola šolje u blender dok ne postane mekano i ne pretvori se u prah. Za to treba jako malo vremena. Možete da kontrolišete kakvu konzistenciju brašna želite. Pokušajte da potopite svoje orahe u vodi, pa da ih dehidrirate pre blendanja, da dobijete sirovo aktivirano brašno od oraha! Dvostruko zdravo! Grubo poređenje, od jedne šolje oraha dobijete šolju i po brašna.

Mala napomena: Kad pravite brašno od badema ono zna da bude malo tamno. Ako želite da imate bademovo brašno kao iz prodavnica možete da potopite svoje bademe pa im skinute opnu, dehidrirate ih pa ih blendate ili sameljete u procesoru hrane. Konačno, budite oprezni da ih ne blendate predugo, jer bi mogli dobiti maslac – NJAM – ali to nije ono što je u ovom receptu.

Čuvanje

Brašna od orašastih plodova moraju da se čuvaju u dobro zatvorenim posudama u frižideru ili zamrzivaču jer se inače pokvare. Ako pravite brašno od lanenih semenki, njih ne trebate da potapate već ih samo obradite u blenderu.

Izvor

Ostavi komentar