feb
16
2016

Kako poboljšati cirkulaciju krvi?

cirkulacija

Dobra cirkulacija krvi u telu je veoma važna za optimalno zdravlje.Pomoću adekvatne cirkulacije krvi  svi potrebni nutrijenti minerali i kiseonik se prenose do različitih delova tela.Takođe pravilna cirkulacija podstiče rast ćelija i pravilnu funkciju organa. Loša cirkulacija može uticati na celo telo, uključujući mozak, srce, jetru, bubrege i sve ekstremitete. Ovo može biti veoma bitan faktor kod različitih zdravstvenih problema.

Uobičajeni simptomi slabe cirkulacije su utrnulost ili trnjenje u određenim delovima tela, hladne ruke i noge, umor, vrtoglavica, gubitak kose, suva koža, edemi, glavobolje, grčevi mišića, bol u nogama i nepravilan rad srca. Mnogi faktori mogu doprineti slaboj cirkulaciji,kao što su sedelački način života,pušenje,pijenje kafe,loše prehrambene navike i provođenje dugo vremena sedeći na radnom mestu.

Takođe može biti uzrokovano raznim medicinskim stanjima kao što je trudnoća ,dijabetes, visok nivo holesterola, bolesti štitne žlezde, gojaznost, visok krvni pritisak, razna nervna oboljenja, anemija, suženje ili začepljenje krvnih sudova i alergije na hranu. Možete da poboljšate vašu cirkulaciju menjanjem samog načina života,prelaskom na zdrav način ishrane i korišćenjem prirodnih domaćih lekovitih preparata.

Evo nekih od najboljih i najefikasnijih načina kako da poboljšate cirkulaciju:

1.Vežbanje

Vežbanje je jedan od najboljih načina da unapredite cirkulaciju krvi.Nema nikakve potrebe za preteranim energičnim vežbama sa velikm težinama.U suštini, jednostavne i blage aerobne vežbe su sasvim dovoljne za poboljšanje cirkulacije krvi.

-Šetnja od minimum 30 minuta (poželjno je oko sat vremena) najmanje 5 puta nedeljno

-Uživanje u plivanju,trčanju,biciklizmu i sličnim aktivnostima nekoliko puta nedeljno

-Praktikovati jednostavne vežbe ruku i stopla 15 min tokom jutra

Napomena: Nemojte se preopteretiti sa vežbanjem pogotovo ako vam je cirkulacija veoma slaba.

2.Masaža

Pravilna redovna masaža omogućava protok krvi kroz zagušena područja.Opuštajuća masaža celog tela pomaže da se prošire krvni sudovi,što olakšava protok krvi.

1. Zagrejte malo maslinovog,kokosovog ili bademovog ulja.Možete dodati nekoliko kapi ruzmarina

2.Blagim ali postojanim čvrstim pokretima uljem masirajte ruke,noge,zlobove i druge delove tela

3.Sačekajte određeno krakto vreme a zatim idite u toplu kupku.

4.Uživajte u masaži nekoliko puta nedeljno

Napomena: Prilikom masiranja pokreti treba da budu usmereni u pravcu srca da bi podstakli pravilan dotok venske krvi i limfe ka glavnoj pumpi našeg organizma.

3.Hidroterapija

Hidroterapija je još jedan jednostavan i efikasan način da se poboljša cirkulacija krvi.Pomaže u širenju krvnih sudova i tako podstiče protok krvi.Uživajte u toplim kupkama,parnim kupatilima ili saunama nekoliko puta nedeljno.

Kod hidroterapije pored toplih kupki više nego preporučljivo i efikasno je i kontarsno tuširanje toplo-hladno,minut hladna minut topla voda.Na ovaj način stimulišete cirkulaciju krvi na način da toplom vodom širite krvne sudove a hladnom skupljate. Zbog drastične promene u temperaturi vode vaš krvni i limfni sistem se stimulišu. Krv počinje brže da teče, pa sva tkiva kojima bi godila povećana prokrvljenost imaju koristi od ovoga. Sa druge strane, i limfotok se ubrzava, pa toksini daleko brže napuštaju vaše telo.

4.Kurkuma

Kurkuma je specifičan divan začin koji vam može pomoći da podstaknete cirkulaciju. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, sprečava trombocite (krvne pločice) u formiranju krvnih ugrušaka i smanjuje taloženje naslaga na zidovima krnih sudova.

Prema naučnoj studiji iz 2012-te  objavljenoj  u časopisu Nutrition Research kurkumin pozitivno utiče na protok krvi slično fizičkom vežbanju.

-Dodajte 1 čajnu kašičicu kurkume u prahu i malo meda u čašu toplog biljnog mleka ili vode.Piti 1 ili 2 puta dnevno.

-Takođe ubacite kurkumu u pripremu svojih zdravih i više nogo ukusnih biljnih obroka.

5.Ljuta  crvena paprika

Crvena paprika sadrži kapsaicin koji pomaže u stimulisanju pravilnog protoka krvi kroz telo i same organe.Takođe jača arterije i kapilare. Osim toga pomaže u smanjenju simptoma slabe cirkulacije kao što su bol, glavobolja, hladne noge i trnjenje i žmarci u nogama.

-Pomešajte 1/2 kašičice crvene paprike u prahu, 2 kašike organskog prirodnog jabukovog sirćeta (može i soka od limuna), i  kašiku nekog zdravog biljnog zaslađivača po vašem izboru.Pijte ovu smesu dva puta dnevno.

-Takođe začinite svoja zdrava jela sa crvenom paprikom.

Napomena: Žene koje su u drugom stanju ili doje treba da izbegavaju upotrebu crvene paprike.

6.Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je više nego korisno za poboljšanje cirkulacije krvi. Sadrži zdrave masti i trigliceride srednjeg lanca koji pomažu u smanjenju arterijskih upala, što dovodi do poboljšavanja protoka krvi kroz telo.

– Konzumirajte 2-3 kašike hladno ceđenog kokosovog ulja svaki dan.

-Takođe možete koristiti zagrejano kokosovo ulje za masažu ruku i nogu svaki dan.

7.Đumbir

Đumbir je kuhinjski sastojak koji može poboljšati pravilnu cirkulaciju krvi. Sadrži jedinjenja poput gingerola i zingerona koji ostvaruju efekat zagrevanja tela, što rezultira odgovarajućom cirkulacijom. Redovno konzumiranje đumbira takođe sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjujući rizik od srčanih oboljenja i ateroskleroze.

-Pijte čaj od đumbira 2-3 puta na dan. Kako bi napravili čaj, prokuvajte 1 kašiku tanko narezanog ili narendanog đumbira u 2 šolje vode 10 minuta. Procedite dodajte med ili neki drugi zdrav zaslađivač i pijte ga.

-Takođe možete žvakati sveže kriške đumbira tokom dana ili možete da ubacite sušeni ili svež đumbir u pripremu vaših jela.

8.Beli luk

Beli luk podstiče cirkulaciju krvi, snižava krvni pritisak i sprečava slepljivanje i zgrušavanje trombocita u krvi. Veoma je efikasan u sprečavanju nagomilavanja štetnih naslaga u krvnim sudovima i samnjuje rizik od nastajanja aterosleroze. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition u 2006 , je utvrdilo da je beli luk izuzetno dobar za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

-Jesti 2-3 čena sirovog belog luka na prazan stomak svaki dan

Dodatni saveti:

-Nemojte stajati ili sedeti u istom položaju predugo vremena.Napravite pauzu svakih par sati.

-Eliminišite potpunu upotrebu više nego štetnog kofeina i alkohola ( ako već dosad niste krajnje je vreme)

-Ako ste još uvek pušač ,nužno je da prestanete sa ovom više nego štetnom ružnom navikom.

-Izbacite upotrebu namirnica koje su bogate zasićenim mastima

-Ograničiti dnevni unos soli (što manje to bolje,najviše 5 grama dnevno)

-Podignite noge i ruke da pi povećali cirulaciju u ovim delovima tela.

-Jedite voće bogato vitaminom C jer pomaže da zidovi arterija ostanu jaki i elastični.

-Jesti sveže voće i lisnato povrće koje sadrži vidok nivo antioksidanata

-Piti puno vode svaki dan (oko 2 l najmanje) radi hidratacije vaših ćelija i obezbeđivanja redovnog snabdevanja mineralima.

-Unositi zdrave omega 3 masne kiseline iz biljnih izvora (lan,laneno ulje)

-Praktikovati suvo četkanje kože da bi ukonili mrtve ćelije kože i poboljšali cirkulaciju.

 

Ostavi komentar