mar
11
2016

Kako popraviti krvnu sliku

krvna slika

Nedostatak gvozdja u organizmu se javlja sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena. Stoga smatramo da je pravo vreme da se osvrnemo na namirnice bogate gvozdjem i zajedno podelimo par saveta kako popraviti krvnu sliku ?

NEDOSTATAK GVOZDJA SIMPTOMI

hronični umor i zamor
bleda koža – bledilo
loša koncentracija
opšta slabost i malaksalost
glavobolja i migrena
hladne noge i hladne ruke
ubrzan puls
lomljivi nokti
bol jezika
ubrzan puls
kratak dah
slab apetit naročito kod dece
peckanje u nogama
želja za ledom i ostalim nehranljivim materijama

Ukoliko osećate umor i bol u mišićima nakon vežbanja ili neke druge fizičke aktivnosti – proverite krvnu sliku. Naime, jedan od najčešćih uzroka ovih simptoma može biti nedostatak gvozdja u krvi, usled čega dolazi do nedovoljne uhranjenosti mišića.

NEDOSTATAK GVOZDJA U KRVI KOD ŽENA

Posebno su ugrožene žene zbog menstrualnog krvarenja, ali i specifičnih metaboličnikih procesa. Svaka osoba ženskog pola trebalo bi da unosi 18 miligrama gvožđa dnevno, što se najbolje postiže pravilnim izborom namirnica. Suplemente ne treba koristiti samoinicijativno i bez konsultacija s lekarom.

NEDOSTATAK GVOZDJA U TRUDNOCI

Buduće mame se često suočavaju sa ovim problemom bilo da je u pitanju rana ili poodmakla trudnoća.Ono što svakako morate uraditi je kompletna krvna slika i da se dalje kosultujete sa vašim lekarom. Gvozdje u trudnoci se moze nadoknaditi i bez upotrebe medikamenata i suplemenata -pravilnom ishranom.

HRANA BOGATA GVOZDJEM – KAKO POPRAVITI KRVNU SLIKU ?

Manjak gvozdja u krvi se efikasno nadoknađuje uz pravilnu ishranu. Predstavljamo vam samo neke od namirnica koje najefikasnije popravljaju krvnu sliku.

Sočivo

U 50 g ove mahunarke ima 6,59 mg gvožđa, koje se lako apsorbuje u organizmu. Od sočiva se pripremaju varivo, supa i salata, a mladi plodovi mogu se samleti u ukusan šejk.Pored gvožđa, sadrži biljna vlakna i vitamin A i jako je dobro za čišćenje creva..

Spanać

Oko 50 g listova sadrži 6,43 mg gvožđa, ali i dosta vitamina A, kalcijuma i kalijuma.Sastojci spanaća pozitivno utiču na razne metaboličke procese u organizmu te jačaju kosti sprečavajući ili ublažavajući osteoporozu.

Pirinač

Pedeset grama ove namirnice čak 7,97 mg gvožđa. Budući da se može koristiti u raznim kombinacijama, Pirinač je jedan od najboljih izvora ovog značajnog mikroelementa.

Pasulj

Pedeset grama ove namirnice sadrži 5,2 mg gvožđa, ali i obilje proteina, vitamina C i biljnih vlakana.

GVOZDJE U NAMIRNICAMA

Pored mahunarki gvozdje u ishrani sadrži i jezgrasto voće (bademi,lešnici,orasi ..i sl) i druge namirnice

DORUČAK BOGAT GVOŽĐEM

5 do 6 supenih kašika ovsenih pahuljica prelijte sa sojinim mlekom. Napitku dodajte kašiku mlevenih oraha ,2 kašičice roghaša u prahu ,po želji dodajte i cimet. Pre doručka popijte sok od sveže ceđene pomorandže sa kašičicom meda.

Ostavi komentar