mar
08
2016

Kako povećati hemoglobin prirodnim putem ?

hemoglobin4

Nizak hemoglobin u krvi može da ukazuje na anemiju koja najčešće nastaje kao posledica nedostatka gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 ili nakon obilnog krvarenja. Manjak hemoglobina može biti i posledica bolesti bubrega, razvoja kancera, usled zadržavanja vode u telu ali se javlja i kod osoba koje su duži vremenski period primale infuziju. Povećan hemoglobin u krvi sa druge strane se javlja usled pušenja ,emfizema pluća, dehidratacije ili tokom boravka na većoj nadmorskoj visini. 

Šta je hemoglobin?

Hemoglobin je jedan od najvažnijih proteina u organizmu direktno odgovoran za prenos kiseonika u crvenim krvnim ćelijama. Njegova ključna uloga je prenos CO2 (ugljen dioksida) od naših tkiva do pluća. Važno je znati da se od jednog potrošenog molekula kiseonika stvara gotovo 0,8 molekula Co2 .Ime je dobio od reči „hem“ i „globin“a u medicini se označava sa Hgb ili Hb.

Hemoglobin normalne vrednosti

hemoglobin1Vrednosti hemoglobina se lako utvrđuju sa jednostavnim analizama krvi. Pošto čini čak 97% crvenih krvnih zrnaca i više od trećine ukupne krvi, važno je da njegov nivo ne bude prenizak: Smanjene vrednosti hemoglobina u krvi su ispod 14 grama po dl krvi kod muškaraca, odnosno ispod 12 g po dl kod žena.

Nizak hemoglobin simptomi

Uobičajeni simptomi koji se javaljaju u slučaju niskog nivoa hemoglobina jesu ubrzan rad srca tokom fizičkog napora, umor, kratak dah, nedostatak energije tokom uobičajenih aktivnosti, upala kože i upala desni. Niske vrednosti nisu uvek znak bolesti – nekim osobama to je urođeno, a osim toga javlja se i nizak hemoglobin u trudnoći. Naravno, može da bude i povezan s nekim bolestima, kada telo ne može da proizvede dovoljno krvnih zrnaca ili ukoliko ih uništava brže nego što ih proizvodi.U većini slučajeva manjak hemoglobina je na tek nešto nižem nivou od normalnih vrednosti i tada se ne smatra za bolest i ne radi se o opasnom stanju.Simptomi tada gotovo da nikad nisu ni prisutni.

Nizak hemoglobin ishrana

Nizak hemoglobin u krvi neretko uzrokuje i neadekvatna ishrana, tj. nedovoljan unos onih namirnica koje sadrže dovoljne količine gvožđa.Takođe nastaje usled prekomernog konzumiranja cigareta, jer se duvanski dim vezuje za hemoglobin i neutrališe njegovu ulogu. Na pitanje kako popraviti hemoglobin ishranom ,dajemo vam odlična i jednostavna rešenja,evo koje je namirnice potrebno uvesti u svakodnevni jelovnik:

Sušeno voće, sojini proizvodi,crveni i beli luk, peršun,vlasac, pasulj, zeleni grašak, semenke, korijander…Hrana bogata vitaminom C podstiče apsorpciju gvozda. Zato uz svaki obrok treba popiti sveže ceđenu pomorandžu da bi ste popravili nizak hemoglobin .Integralne žitarice su dobar izvor gvozđa. Namirnice koje u svom sastavu imaju bakar – integralne žitarice, zeleno povrće, kajsije, trešnje i sušene smokve takode treba uvrstiti u jelovnik.

Kako povečati hemoglobin priridnim putem ?

Ovaj melem je izuzetno dobar za nizak hemoglobin i poboljšanje krvne slike.

Sastojci :200 ml meda, 200 g jezgra oraha, 200 g suvog grožđa, 200 ml soka od šargarepe, 200 ml soka od cvekle, 2 limuna
Priprema: limun oprati, preseći napola, izvaditi semenke i samleti na mašini za mlevenje mesa. U smesu dodati med, sok od cvekle i šargarepe, dobro promešati i staviti sitno iseckane orahe i suvo grožđe. Ponovo promešati, sipati u teglu i držati u frižideru.
Napitak za nizak hemoglobin se uzima tri puta dnevno po supena kašika pre jela. Ovo je opšte prihvaćena receptura koju preporučuje podjednako narodna i zvanična medicina jer provereno pomaže kod problema kakav je i nizak hemoglobin u krvi.

Ostavi komentar