feb
05
2016

Kako povećati trombocite prirodnim putem?

tr2

Postoje osobe koje imaju manjak trombocita u krvi,pa se pitaju kako povećati trombocite prirodnim putem? Nizak nivo trombocita u krvi je trombocitopenija. Trombociti ili krvne pločice nastaju u koštanoj srži i sastvni su deo krvi,čija je glavna uloga zaustavljanje krvarenja odnosno zgrušavanje krvi.

Onda je sasvim jasno da ,ako patite od niskog nivoa trombocita u krvi,dovodite svoje telo u opasnost.Moguć je problem da zaustavite krvarenje čak i kod obične posekotine.Ove krvne pločice su sićušne i pomažu da se formira krvni ugrušak,čime se praktično zaustavlja krvarenje.Kad ima dovoljno trombocita,oni se prilikom posekotine,slikovito objašnjeno lepe jedni za druge i formiraju ugrušak.Time je smanjen rizik od krvarenja.

Saveti za povečanje trombocita prirodnim putem

Kao osnovno i prvo potrebne su promene u ishrani.Preporučuje se konzumiranje što više povrća,posebno zeleno lisnatog povrća ( kelj,kupus,zelena salata,spanać,blitva,zelje…).Uzrok smanjenog stvaranja trombocita može biti nedostatak ili manjak folne kiseline a njen izvor je upravo zeleno lisnato povrće.

Kod manjka trombocita veoma je važno uzimati hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama (laneno seme ili hladno cedjeno laneno ulje).Prema nekim istraživanjima pšenična i ječmena trava,koje se piju u vidu soka,mogu značajno doprineti regulisanju kako nivoa leukocita i eritrocita tako i trombocita.

Alkohol je takođe jedan od razloga smanjena trombocita sami tim i sprečavanja zgrušavanja krvi.Naravno nećemo ni spominjati da je upotreba alkohola katastrofalna po ljudsko zdravlje i u najmanjim količinama,i da se savetuje potpuno izbacivanje alkohola i drugih štetnih rafinisanih prerađenih namirnica poput kofeina ,rafinisanih šećera,brze hrane …

Razlog za nedostatak trombocita mogu da budu i neka oboljenja kao bakterijske i virusne infekcije ili smanjena funkcija jetre…Ozbiljniji problemi su vezani za pojavu nekog od vida leukemije ili nekog problema koji je povezan sa aktivnošću koštane srži koja je odgovorna za proizvodnju zdravih ćelija trombocita.Oboljenja tipa raka kostiju,imunog sistema i smanjenje aktivnosti samog imunog sistema čiji je sastavni deo i koštana srž mogu da dovedu do manjka ovih krvnih ćelija.

Dovoljno sna i odmora je od velike koristi za proizvodnju trombocita.Preporučuje se i fizička aktivnost u vidu vežbi ili sporta.

Vitamin K

Ima značajnu ulogu za koagulaciju odnosno zgrušavanje krvi. Po koagulaciji je i dobio naziv vitamin K. Zato ga i  zovu koagulacijski,antihemoralgični  vitamin i faktor dugovečnosti. Vitamin K se najviše nalazi u povrću i još nekim biljkama.

Dobri izvori vitamina K su :karfiol,kelj,kupus,prokelj,zelje,spanać,kopriva,borove iglice,listovi kestena,zeleno lisnato povrće,paradajz,grašak,soja,šargarepa,krompir,morke alge…

Ostavi komentar

10 Komentara

 1. Suprug je prosao turu kemoterapije (sarkom mekog tkiva) nakon toga zbog lose krvne slike 16 terapija zracenja nakon toga ako ne uspijemo popraviti krvnu sliku nece vise biti u mogucnosti primati kemoterapiju a zbog velicine tumora zrecenje vise nikako dali postoji nacin podici trombocite koji su trenutno58 i eritrocite hemoglobin je oko 80 hvala

 2. Božena Leventić says:

  Molim Vas da mi odgovorite, moji trombociti su 50 što trebam uzimati da se povečaju?Hvala!

 3. moje postovanje draga gospodo. potreban mi je savet. trombociti su mi pali na 107 000. koliko je to opasno i sta da cinim? znam da nije dobro ali…

 4. Jelena stefanovic says:

  Svako jutro sam pocela da pijem suvu govedju srz koju kupujem u zdravoj hrani,da li je to zdravo imam 70 god,pozdrav

 5. Poštovani, postoji li nekakva tinktura za podizanje trombocita.
  Lp Vinka

Ostavi komentar