feb
26
2016

Kako protiv nesanice prirodnim putem

nesanica

Nesanica zbog stresa i užurbanog načina života po najnovijim procenama, pogađa gotovo svakog drugog stanovnika planete, a čak trećina njih su žene. Kvalitetan i dobar san je jedan od najvažnijih preduslova za zdravlje, međutim velik broj ljudi suočenih sa nesanicom produbljuje svoj problem jer smatra da su tablete za spavanje jedino rešenje. Mi se nećemo baviti sa štetnim veštačkim tabletama i lekovima,već ćemo vam dati rešenja za prirodno lecenje nesanice, kao i više saveta kako zaspati brzo i lako bez upotrebe hemije !

Uzroci nesanice

Nesanica je pre svega otežano uspavIjivanje, veoma često buđenje i ustajanje tokom noći, bezvoljnost i učestali jutarnji umor. Sve su to simptomi nesanice koja u svakom slučaju znatno narušava kvalitet života. Uzroci nesanice – insomnije se ponekad kriju u hroničnom stresu, brigama, depresiji, ali razlog su najvećem broju slučajeva – nezdrave životne navike. Daćemo vam nekoliko odličnih saveta kako da promenite vaše životni stil, da bi nesanicu držali pod kotrolom.

Kako zaspati brzo i lako

Stručnjaci ističu da zdrave životne navike u najvećem broju slučajeva rešavaju problem nesanice :

Izbegavajte konzumiranje više nego štetne i toksišne kafe nakon 16 h, jer je organizmu potrebno oko 10 sati da izluči sav uneseni kofein.Naravno ovo važi u slučaju da još niste izbacili štetnu kafu. Za tako nešto ne postoji nikakvo opravdanje i izgovor-što pre potpuno eliminišite konzumiranje kafe.Možete da pređete na zdravije verzije zamene za kafu kao što su cikorija itd..

Ne večerajte nakon 18 h – to se naročito odnosi na tešku hranu kao što su proteini koji opterećuju probavni sistem u vreme kada telo mora da se odmara. Najzdravije jeste da uopšte  ne praktikujete večeru,da bi se vaš organizam na adekvatan i pravilan našin odmorio i regenerisao za sutrašnji dan. Sa punim želucem i obavljanjem niza fizioloških i metaboličkih procesa koji proizilaze iz ovakvog stanja vaš organizam neće biti u mogućnosti da se regeneriše na pravilan način.Ako ipak ne možete  bez večere onda vam preporučujemo da to bude neko lagano voće u manjim količinama ili još bolje prirodni cedjeni sok koji će za kratko vreme da se svari ne opterećujući vaš digestivni trakt pred samo spavanje.

Rešavanje problema ostavite za sutra kada budete odmorni i naspavani.Umesto toga, pred odlazak na spavanje čitajte knjigu relaksirajućeg sadržaja.

Ne koristite računar pred spavanje – svetleći ekran „zbunjuje“ mozak i ograničava proizvodnju melatonina, hormona koji podstiče spavanje.

Ne nervirajte se što ne možete da zaspite – najgore što možete da uradite kada se tokom noći probudite i ne možete ponovo da utonete u san jeste da terate sebe da spavate. Nesanica i nervoza obično idu zajedno i mogu značajno pogoršati problem sa nespavanjem.Probajte se opustiti i mirno čekajte da vam san sam „dođe na oči“. Iako danas postoje tablete za spavanje na biljnoj bazi nemojte posezati za njima,jer ćete s vremenom početi da se oslanjate na ovu terapiju kao jedino rešenje i odgovor na pitanje kako zaspati brzo, to će vam na duge staze doneti više problema nego što možete i da zamislite.

Hrana za dobar san

Nesanica kod odraslih se u znatnoj meri može regulisati ishranom. Bitno je da pazite i vodite računa šta jedete tokom dana. Obavezno doručkujte jer redovni obroci regulišu hormonalni ritam čoveka. Preskakanje doručka može zavarati telo kojem će veče postati „vreme za varenje umesto za odmor“ .Tokom dana jedite namirnice bogate vitaminima 15 grupe – grašak, pasulj, kikiriki, krompir… Banane imaju sva svojstva pilule za spavanje, a magnezijum kojim su bogate alge, pšenične mekinje, bademi, indijski orah i pivski kvasac opušta mišiće. Čaj od kamilice blagi je prirodni sedativ koji opušta telo i smanjuje napetost.  Za kvalitetan i miran san u vaše obroke uključite namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, najbolje integralnim žitaricama, koje povećavaju nivo serotonina, hormona koji deluje umirujuće i pomaže eliminisanje posledica stresa.

Nesanica – praktični saveti

Kada je u pitanju nesanica,daćemo vam više praktičnih saveta kako da se izborite sa njom:

-Idite na spavanje i budite se u približno isto vreme, čak i vikendom.
-Izbegavajte nadoknađivanje nedostatka noćnog sna dnevnim spavanjem.
-Vežbajte do 17-18 h – fizička aktivnost kasno uveče može vas razbuditi, dok umor u predvečernjim satima ima suprotan efekat.Što se tiče samog vežbanja i fizičle aktivnosti najzdravije ju je praktikovati u jutarnjim časovima.
-Neka u spavaćoj sobi bude prijatna temperatura.
-Nemojte dozvoliti detetu ili kućnom ljubimcu da spavaju s vama u krevetu, ma koliko vam to prija.
-Pokušajte da se pred spavanje opustite uz kupku, omiljenu muziku, knjigu, šetnju, maženje sa detetom…

Nesanica lečenje prirodnim puutem

Ukoliko je nesanica vaš problem preporučujemo vam umesto tableta za spavanje i raznih drugih medikamenata, da probate blage biljne čajeve.Postoji ceo spektar prirodnih preparata koji vam svakako preporučujemo,pa da krenemo redom:

Caj od valerijane

Valerijana je od davnina poznata kao odličan prirodni lek protiv nesanice i psihičke napetosti. Efekat terapije ovom biljkom može se očekivati već za dve nedelje. Čaj od valerijane se obično uzima 30 do 60 minuta pre spavanja.Ova biljka će vam svakako dati odgovor na često postavljeno pitanje kako zaspati brzo ?

Čajevi za nesanicu

Kako nesanica pogađa velik broj stanovništva širom planete,sve je više onih koji pomoć traže u prirodi i prirodnim terapijama.Neka od rešenja su: čaj od kantariona jer je poznato da je kantarion dokazani prirodni antidepresiv i anksiolitik. Lavanda je takode stari lek protiv nesanice, oboljenja nerava i lošeg varenja.

Čaj od lavande

Dve kašičice cvetova biljke preliti šoljom vrele vode, ostaviti da odstoji deset minuta i procediti. Čaj zasladiti medom i piti dve šolje dnevno, jednu obavezno pre spavanja.

Kupka od matičnjaka

Nesanica se može dovesti u red i sa ovom lekovitom kupkom… Matičnjak je idealan izbor za umirujuću kupku: skuvati deset kašika suvih listova biljke u litar vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti. Odvar sipati u vodu za kupanje u kojoj treba ležati od 10-15 minuta pre spavanja. Zbog umirujućeg dejstva, preporučljiva je i upotreba čaja od matičnjaka. Cvetovi lipe preporučuju se u slučaju manjih problema sa spavanjem, kao i nervoze. Koristi se kao čaj i u obliku kupke.

Jastuk od hmelja za miran san

Hmelj se vekovima koristi za umirenje nerava i kao prirodni lek protiv nesanice. U mnogim zemljama jastuci se pune listovima ove biljke jer obezbeđuju dobar san i leče nesanicu, a podjednako dobre rezultate daje i čaj od hmelja: pomešati po 50 g hmelja i odoljena, pa tri kašike mešavine preliti sa 4 dl vrele vode. Ostaviti da odstoji dva sata i procediti. Čaj se pije uveče, pred spavanje.Ova bilja će vam svakako dati odgovore kako se smiriti i lakše zaspati..

Nesanica u trudnoći

Nesanica pogađa gotovo 75 odsto trudnica,što je priznaćete izuzetno visok procenat.Razlozi su mnogi, a spavanje u trudnoci, budućim majkama ponekad predstavlja veoma mučno iskustvo. Evo nekih od njih:često noćno mokrenje, grčevi u nogama i listovima , nakon osmog meseca trudnoće javlja se pojačans tres zbog samog porođaja. U trudnoći u telu ima više progesterona ,koji takođe narušava san. Bebica u majčinom stomaku ima svoj ritam spavanja i budnosti, na koji ne utiče majčina nesanica. Ona se svakako može dovesti u red ukoliko primenite neke od saveta koje smo dali. Pored izbegavanja teške večere, kafe i čaja u kasnim večernjim satima -uzimajte namirnice bogate  magnezijumom . Ako imate jake grčeve u nogama obavezno vežbajte , jer ćete pospešiti cirkulaciju, otkloniti umor i bolove u leđima. Masaža tela će vam ukloniti tegobe i opustiti organizam.Potrudite se da soba u kojoj spavate ima ugodnu temperaturu koja vam prija.

Spavanje u trudnoći

Kako mnoge buduće majke muči nesanica u trudnoći ,obično ih prate intenzivni bolovi u ledjima .Rešenje postoji a to je spavanje na boku . Savijte vaša kolena a između nogu stavite jastuk,drugi jastuk stavite iza vaših leđa,a treći kao potporu ispod stomaka.

Na samom kraju trudnoće,stomak vam više neće omogućavati da spavate potrbuške,a ležanje na leđima može čak da izazove i nesvestice (materica tada pritiska vene koje dovode krv prema srcu), tako da je najbolje spavati na levom boku.

Ostavi komentar

1 Komentar

Ostavi komentar