mar
30
2015

Kako se izboriti sa nedostatkom kalcijuma na prirodan način

WEBUSE2
Sokovi su jedan od najlakših načina da se konzumiraju vitalni nutrijenti i bio aktivni elementi, uključujući i kalcijum. Prednosti uzimanja sokova bogatih kalcijumom (hemijska formula Ca) su te da su sokovi uglavnom alkalni napitci, za razliku od mesa i mlečnih proizvoda koji obiluju kalcijumom ali stvaraju kiselu sredinu kada se unesu u organizam.

Procenjuje se da oko 4 procenata totalne mase ljudskog tela sastoji od minerala. Od svih minerala neophodnih za normalnu funkciju ljudskog organizma, kalcijum je jedan od elemenata na vrhu mineralne karte ljudskog tela. Glavna funkcija kalcijuma je da ojača kosti i zube. Ovaj vitalni mineral je takođe potreban za pravilno funkcionisanje mišića i nervnog tkiva i za regulaciju srčanog ritma. Kalcijum pomaže i u kontrakcijama mišića i u procesima transmisije nervnih signala.

build-strong-bones-400x400Kalcijum i Osteoporoza

Kalcijum je prisutan u krvi, ali njegova koncentracija ne zavisi od količine kalcijuma asimilirane na dnevnoj osnovi. To je zato što je veći deo kalcijuma u telu uskladišten u kostima, i kosti služe kao njegov rezervoar. Telo koristi ovaj kalcijum iz kostiju da bi održalo potreban nivo kalcijuma u krvi.

Problem nastaje kada se ne asimilira dovoljno kalcijuma duži vremenski period. Kosti slabe, smanjuje se njihova gustina. Ovo može da dovede do osteoporoze. Osteoporoza zahvata od 20 do 30 procenata žena preko 60 godina starosti. Razlog je jednostavan. Ženski hormon estrogen je zadužen za regulisanje apsorpcije i desorpcije kalcijuma iz kostiju. Pošto su kod žena posle menopauze nivoi estrogena niži, verovatnoća nastanka osteoporoze je veća.

Bez dovoljnog unosa kalcijuma i fosfora, nutrijenata koji izgrađuju kosti, dolazi mnogo češće do osteoporoze. Jedan od načina da se nosimo sa ovim problemom je uzimanje lekova, ali na žalost, mnogi od lekova za osteoporozu imaju propratne neželjene efekte. Čak i ako uzimate suplemente u ishrani na bazi kalcijuma, možda ćete poželeti da se konsultujete sa svojim lekarom i da pređete na prirodne izvore kalcijuma. Nedavna istraživanja nemačkih istraživača pokazala su da uzimanje kalcijuma suplementa pojačava verovatnoću od srčanog udara jer kalcijum iz tableta ne može da se absorbuje u organizmu. On se taloži u krvnim sudovima, srcu, mozgu, zglobovima i u svim organima. U prirodi se kalcijum teško može sresti u slobodnoj, nevezanoj formi. Uglavnom se javlja kao kalcijum karbonat (škriljac). Od škriljca se prave tablete kalcijum suplementa. Da bi se poboljšala apsoprcija kalcijuma u tablete se dodaje vitmin D. U ovom slučaju tablete se apsorbuju do 50%, dok se drugih 50% ipak taloži tamo gde ne bi smelo.

Korisne informacije pre pripreme sokovaovoschi

Nekisela sredina sokova na bazi voća i povrća je idealna jer smanjuje izlučivanje kalcijuma iz tela, za razliku od kisele prirode mnogih vrsta mlečnih i mesnih proizvoda.

Dodatne vrste namirnica koje mogu da spreče apsorpciju kalcijuma su kofein, prevelike količine proteina, previše fosfora i previše natrijuma.

Namirnice bogate kalcijumom

Susam – 783
Soja – 260 
Badem – 252
Lešnik – 225
Spanać – 126
Orasi – 87
Kikiriki – 74
Ovas – 70

Ostali nutritivni elementi koji izgrađuju i ojačavaju kosti

Dodatni nutrijenti i hemijski elementi koji pomažu u izgradnji kostiju tela.

Magnezijum pomaže transport kalcijuma prema kostima i biohemiju kalcijuma. Kalcijum, fosfor i magnezijum su međusobno veoma povezani elementi. Kao i kod kalcijuma veći deo magnezijuma je uskladišten u kostima. Ovaj nutrijent se uglavnom nalazi u zelenom lisnatom povrću, krompiru, koštunjavom voću, semenkama i u žitaricama sa celim zrnom.

Fosfor takođe pomaže u izgradnji kostiju. Fosfor se nalazi u peršunu, luku vlašcu, krompiru, paradajzu i praziluku.

Bakar reguliše neke aspekte biohemije kostiju. Hrana bogata bakrom uključuje koštunjavo voće, kakao i cele žitarice.

PsenicaCink se nalazi u celim žitaricama, suvom zrnevlju i orasima. Kalcijum u obliku suplementa može da smanji apsorpciju cinka. Cink pomaže u stimulaciji sinteze proteina u kostima.

Gvožđe poboljšava snagu kostiju. Ovaj nutrijent se nalazi u karfiolu, šargarepi, peršunu, ananasu, kupinama, soja, pistaći, susam, pasulj itd.

Fluoridi stimulišu rast novog koštanog tkiva i zuba. Fluoridi se mogu naći u raznim čajevima.

Silicijum pojačava snagu kostiju i zuba. Silicijum može da se pronađe u krastavcima, špargli, kupusu i u zelenom delu maslačka.

Mangan pomaže u izgradnji vezivnog tkiva i hrskavice. Ovaj nutrijent se nalazi u bundevinim semenkama, semenkama lana i susama, karfiolu, jabukama, breskvama i narandžama.

Kalijum doprinosi zdravlju kostiju tako što stabilizuje elektrolite u telu. Izvori kalijuma su banane, avokado, suvo grožđe, sušene kajsije, dinja, celer, šargarepa, krompir i paradajz.

Recepti za Sokove Bogate Kalcijumom

Citrusni Miks

-3 narandže
-1 crveni grejpfrut

Sok od jabuka i kelja

– 1 jabuka
– 3 čaša kelja
– 1 čaša celera

Sok od Jabuka sa Povrćem

– 1 jabuka
– 2 brokole
– 2 celera
– 2 kelja
– šaka peršuna

almondmilk6Napitci bogati kalcijumom

Bademovo mleko – sadrži 50 mg kalcijuma u čaši od 2.5 dl.

Sojino mleko – sadrži 48 mg kalcijuma u čaši od 2.5 dl.

Kokosovo mleko – sadrži 40 mg kalcijuma u čaši od 2.5 dl.

Pirinčano mleko – sadrži 22 mg kalcijuma u čaši od 2.5 dl.

Uz pomoć blendera i malo mašte možete pripremiti razne vrste šejka

Šejk od kupine

– 1 čaša svežih ili zamrznutih kupina
– 1 supena kašika prirodne arome (badem, vanila, limon)
– 1 supena kašika biljnog ulja

Šejk od badema

– 1 čaša bademovog mleka
– 1 velika banana
– nekoliko kocki leda

Isprobajte nove recepte, sprovedite svoje ideje i želje, na osnovu liste namirnica bogatih kalcijumom. Uživajte!

Ostavi komentar

4 Komentara

 1. A sta mislite o tome što nam je najdostupnije voće i povrće koje je prskano, dakle u Srbiji je manje dostupno organsko na žalost i što je dosta toga genetski modifikovano (pogotovo soja)?
  Kako se izboriti sa tim?
  Slažem se da je ovakva hrana najzdravija, ali šta ćemo sa svim tim otrovima ?

  • Najbolje ćete se izboriti sa tim tako što ćete da imate sopstevnu proizvodnju voće i povrća. Do tada možete da potražite neke od organskih proizvođača hrane u Srbiji. Ima ih sve više i reklamiraju se na netu.
   Što se tiče otrova u voću, žitaricama i povrću u tim namirnicama se isti nalaze u minornim količinama, za razliku od namirnica životinjskog porekla u kojima srećemo i do 300-400 puta veće koncentracije pesticida i sl…

   • Hvala na odgovoru.
    Mozda su te organske pijace u Beogradu dostupnije, mao je problematicnije sa nama koji zivimo u unutrasnjosti.
    Prosle godine sam zasadila bastu u kojoj nista nije prskano, medjutim, trajalo je ya vreme leta i jeseni, dok sam zimus morala kupovati, jer trosim sargarepu , luk i ostalo u ogromnim kolicinama. Takodje, mislim da nije svakom dostupno da na veliko napravi sopstvenu proizvodnju. Takodje, drago mi je sto u vocu i povrcu ima dosta manje kolicine otrova nego u zivotnjskim namirnicama. Sta mislite o potapanju voca i povrca u vodu sa yeolitom ili sodom bikerbonom?

   • Možete potopati u vodu. Ne padajte na marketingške trikove o zeolitu.

Ostavi komentar