jul
02
2016

Kako ublažiti opekotine od sunca

Suncanje, stetno Sunce, crvenilo koze, pocrvenela zena, zdravlje, opekotine od sunca foto Shutterstock..18534247

Nema nikakve potrebe da zaradimo opekotine od sunca (postoji hladovina, šeširi, dugi rukavi i nogavice, kreme), ali ako nam se to već desilo, ima nekoliko prirodnih sredstava koja ublažavaju trenutne tegobe.

Kupka od ovsenih pahuljica spada među najstarije prirodne lekove protiv opekotina od sunca. Ubacite pola šoljice pahuljica u blender ili mikser pa ih meljite dok se ne pretvore u fini prah. Naspite zobeni prah u mlaku kupku i rukom promešajte vodu da što ravnomernije raspršite prah. Namačite se dvadesetak minuta i potom se osušite mekim peškirom (bez trljanja). Možete napraviti i oblog od zobenog praha pomešanog sa prohladnom vodom. Svaka 2-4 sata stavljajte oblog umočen u smesu na opečeno mesto.

Sirćetna kupka je poznato je domaće sredstvo protiv opekotina. Upotrebite prirodno jabukovo sirće. Sirće je antiseptik i hladi kožu dok isparava. Pomaže i uspostavljanju pH ravnoteže, čime ublažava peckanje i žarenje.

Nanošenje meda direktno na opekotinu ubrzava epitelizaciju kože, odnosno stvaranje novih ćelija. Namažite medom opečeno mesto i omotajte ga gazom. Radite to dvaput dnevno, svaki put sa novom gazom. Možete koristiti čisti med, smesu meda i mleka u odnosu 50:50, ili med i limun u odnosu  80:20.

Aloe vera sadrži prirodnu materiju lidokain – anestetik koji ublažava bol uzrokovan opekotinama. Aktivne materije aloe vere pojačavaju dotok krvi do zahvaćenog tkiva i poboljšavaju snabdevanje prirodnim materijama za samoisceljenje. Aloja sadrži i enzime koji ublažavaju bol i smanjuju upalu, crvenilo i otok. Osim toga, gel aloje deluje protiv bakterija i gljivica koje bi mogle inficirati opečeno mesto.

Blago trljanje opekotine svežim paradajzom ublažava bol i peckanja. Paradajz čak može i da spreči opekotine. Jedno istraživanje je pokazalo da mazanje kože pastom od paradajza (kečapom) smanjuje rizik od nastanka opekotina, zahvaljujujući likopenu, koji neutrališe delovanje ultraljubičastog zračenja na kožu.

Ako su vam opečeni očni kapci, namočite vrećice čaja od nane u prohladnu vodu i stavite ih na zatvorene oči. Čaj sadrži taninsku kiselinu, koja ublažava tegobe izazvane opekotinama.

Krastavci imaju prirodna analgetska i antioksidativna svojstva. Rashladite krastavce i usitnite ih u blenderu dok ne dobijete pastu. Nanesite je na opečena područja, uključujući i lice.

Ledeni paket pruža olakšanje kod blažih opekotina. Uzmite kockice leda iz frižidera (ili iz nekog kafića, ako ste napolju), umotajte ih u vlažnu gazu ili tkaninu i držite na opečenom mestu.

Napomena:
Ako vam je koža iritirana ili opečena, ne koristite penušave kupke i ne nanosite sapun na opečenu kožu.

A. Milinković

Ostavi komentar