feb
07
2016

Kako zdravo jesti i uštedeti?

jeftino

Ponekad deluje komplikovano hraniti se zdravo uz ograničeni budžet.Ipak zdrava hrana ne mora biti skupa.Postoji nekoliko trikova koji će sačuvati vaš novac i istovremeno vam omogućiti zdravu ishranu, nabavku celovitih i organskih namirnica po povoljnijim cenama. Pripremili smo za vas savete koji će pomoći da se hranite zdravo, a ujedno ne potrošite puno novca.

1. Planirajte obroke

Kada je u pitanju ušteda prilikom kupovine, planiranje je od ključne važnosti. Iskoristite jedan dan u nedelji kako biste isplanirali sve svoje obroke za celu nadolazeću nedelju. Zatim napravite popis za kupovinu, listu svega onoga što vam treba.Takođe,proverite šta već imate u frižideru ili u ormarićima. Obično se tamo može naći puno toga upotrebljivog, skrivenog na dnu ormara.Planirajte kupovinu samo onoga što znate da ćete upotrebiti, tako da ne završite s hrpom namirnica koje će ostati neiskorištene.

2. Pridržavajte se sopstvenog popisa za kupovinu

Kada ste napravili plan za obroke i napravili popis, čvrsto se držite onoga što ste odlučili.U nabavci je vrlo jednostavno odstupiti od unapred isplaniranog popisa, što će dovesti do neželjene i skupe kupovine.Kao glavno pravilo, namirnice tražite prvenstveno u perifernim delovima prodavnice.Tamo se obično nalazi zdrava hrana jer trgovci tim psihološkim efektom kupce žele što duže zadržati u svojoj prodavnici. Tako postoji i veća verovatnost da ćete svoja kolica ispuniti celovitim namirnicama.Sredina prodavnice obično sadrži obrađenu i nezdravu hranu. Ako se nađete u tom predelu, radije proverite što se nalazi na najvišim ili najnižim policama, nego na onima koje su u visini vaših očiju.Najskuplje i loše stvari obično su smeštene ravno ispred vas.

3. Pripremajte hranu kod kuće

Pripremanje hrane kod kuće puno je jeftinije od odlazaka u razne restorane i druge objekte.Steknite naviku da redovno pripremate jela kod kuće, umesto da se hranite u restoranima ili naručenom gotovom hranom.Obrok za porodicu od 4 osobe košta će vas jednako kao i obrok za jednu ili dvve osobe u restoranu. Kada sami pripremate hranu, ujedno imate i najbolji uvid ono što se tačno nalazi u vašem tanjiru.

4. Kupujte kada ste siti

Ako krenete u kupovinu gladni, velika je verovatnoća da ćete odstupiti od popisa za kupovinu i odabrati namirnice po trenutnom raspoloženji i podsticaju. Kada ste gladni obično žudite za hranom koja nije dobra za vas, niti za vaš novčanik.

5. Kupujte celovite namirnice

Namirnice su znatno jeftinije i zdravije u obliku koji nije prerađen.Celovite žitarice, poput smeđe riže i zobi(ovas) takođe su jeftinije ako se kupuju u rinfuzi nego pakovane u pahuljicama. Neprerradjena  hrana obično se prodaje u većim pakovanjima, pa je samim tim i njena cena niža.

6. Kupujte proizvode kada je sezona

Lokalni proizvodi u sezoni znatno su jeftiniji. Lokalni proizvođači gotovo uvek proizvode organsku hranu. Takođe, takvi proizvodi su u špici sazrevanja  tako da imaju najvišu nutritivnu vrednost i najfiniji puni ukus. Namirnice koje nisu u sezoni često do trgovine putuju preko pola sveta, što nije dobro niti za zdravlje, niti za okoliš, niti za vaš budžet.

7. Kupujte na veliko

Kupovina namirnica na veliko može uštedeti puno novca. Žitarice, poput smeđe riže, prosa, ječma i zobi itd dostupne su na veliko.Možete ih  čuvati ili uskladištiti dugo vremena, pogotovo u hermetičnim posudama za čuvanje.Isto važi  i za pasulj, sočivo i neke sorte orašastog voća i sušenog voća.Sve ove namirnice dostupne su za kupovinu na veliko i relativno jeftine, a mogu se koristiti za razna zdrava jela.

8. Uzgajajte sopstvenu hranu

Kada možete, odlična je ideja imati sopstvenu baštu.Seme za sejanje je jeftino. Uz malo vremena i truda, sami možete zasaditi začinsko bilje, voće i povrće.Tako ćete uvek pri ruci imati potrebne sastojke, a pritom i uštedeti.Namirnice koje sami uzgojite ima će bolji ukus od onih iz prodavnice. Takođe, s njima ste sigurni i da ste ih ubrali u vreme vrhunca zrelosti.

9. Isprobajte jeftinije tipove namirnica

Postoji puno namirnica koje su prihvatljive cenom i vrlo zdrave, poput semenki bundeve i grožđica.Napravite određena prilagođavanja i koristite se onim namirnicama koje ste do sada možda ređe koristili, a koje će poslužiti za fina, zdrava i jeftina jela.Povećajte upotrebu semenki, mahunarki, voća i povrća te celovitih žitarica. To su pristupačne i hranjive namirnice odličnog ukusa. Postoji puno načina kako dobro i zdravo jesti uz malu potrošnju.Sve što zahteva jeste malo vašeg planiranja,pripremanja kod kuće i pametan odabir u kupovini.

Zdrava hrana je uvek najbolji izbor, čak i onda kada nam deluje skuplja (iako to kad se podvuče crta ona u stvari i nije ili ne mora biti). Jednostavno, na svoje zdravlje ne možete staviti cenu.

Ostavi komentar