dec
25
2015

Koje su to najvažnije lekovite biljke zimi?

lb

Koje su to najbitnije lekovite biljke u zimskom periodu ? Ne dozvolite da vas ove zime razne bolesti,kao sto su grip ili obična prehlada, sputavaju da uživate u čarima ovog godišnjeg doba. Ne trošite bogatsvo na gomilu lekova koji mogu imati ozbiljne nuspojave već koristite lekovito bilje ili tinkture. Ovde ćemo nabrojati samo neke.

Cimet

Nemojte se samo zabundati kada dobijete prehladu. Zagrejte se iznutra, takođe. „Cimet se koristi za zagrevanje tela i čisti zagušavanje sluzi usled prehlade i gripa.

Echinacea (Echinacea purpurea)

Ne bi ova lista bila potpuna bez Echinacee, predstavnika lekovitog bilja. Biljka je najefikasnija ako se koristi unajranijoj fazi infekcije. Koristite ga kao čaj od koriena,kuvajte u vodi 10 minutes a možete i kupiti tinkturu u slučaju da ne možete da nabavite koren.

Beli luk

Ljudi su koristili beli luk za zdravlje i ozdravljenje već više od 5.000 godina sa dobrim razlogom. Uz antivirusno,protivupalno i antifungalno dejstvo, beli luk je švajcarski nož u svetu lekovitog bilja, pa ne čudi da je istraživanje pokazalo da je beli luk najbolji u sprečavanju prehlade.

Đumbir (Zingiber officinale)

Đumbir je dijaforetik, ili jedinjenje koje izaziva znojenje. To ga čini delotvornim za razbijanje groznice i olakšava druge simptome prehlade ili gripa.

Ren (Armoracia rusticana)

Ne samo da je ovaj ljuti koren bogat vitaminom C, on takođe sadrži izocijanate i sulforafane, dva jedinjenja koji otklanjaju zatvor.

Origano (Origanum vulgare)

Nije stranac u većini naših kuhinja , origano čini veliki lek za kašalj ili kao čaj ili kao para za inhalaciju.

Crvena detelina (Trifolium pratense)

Ovi lepi roze cvetovi rastu u celoj Evropi i koriste se za iskašljavanje. Biljka je tradicionalni lek za kašalj, bronhitis, i zagušenje u prsima,čišćenje krvi,za stabilizovanje ženskih hormona itd. Pijte biljku kao umirujući čaj od suvog cveća koje će te kuvati u vrućoj vodi 10 minuta.

Ostavi komentar