dec
05
2015

Koji su najefikasniji prirodni čistači organizma?

oslobodite_organizam_teskih_metala_uz_pomoc_korijandera_cl

Svi znamo koliko je naš organizam opterećen varenjem teške i nezdrave hrane i toksinima koji svakodnevno ulaze u naše telo preko vode, hrane itd. Sledeće namirnice su više nego efikasne da očiste naš organizam i pobrinu se za naše zdravlje!

Aloe vera

Biljka koja snažno čisti telo od toksina, a uz to pomaže uspostavljanju pravilnog rada želuca i creva. Svakog dana popijte jednu čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca radi uspešnije borbe protiv toksičnih materija. Pored  aloe vere, pijte puno vode i sokova. Da biste ostvarili najbolje rezultate, nabavite sokovnik. Sveži sokovi će vam obezbediti najviše hranljivih materija i enzima uz najmanje opterećenje organa za varenje.

Maslačak

U prirodnoj medicini se odavno koristi za čišćenje i jačanje jetre. Iskustva travara u korišćenju maslačka potvrdila su i savremena istraživanja. Zato se ekstrakt maslačka danas upotrebljava za proizvodnju suplemenata namenjenih zdravlju jetre.
Sveže listove maslačka možete dodati u salatu, ili napraviti salatu od maslačka (izuzetno je ukusna). Možete ga dodati i u zeleni kašasti sok. Maslačak možete pronaći bukvalno svuda.

Kelj

Naglašeno alkalno (bazno) zeleno povrće. Poprilično je gorak, pa ga zato uglavnom ne jedemo u presnom stanju, npr. u salati. Međutim, upravo su gorki sastojci biljaka lekoviti i pomažu čišćenje organizma.Ako hoćete da ublažite gorkast ukus, promešajte kelj s drugim povrćem i jedite u obliku salate. Kelj možete dodati i u zeleni kašasti sok.

Artičoka

Nezaobilazna kao namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina. Artičoka  čisti i jetru i sistem organa za varenje. Ovo povrće takođe pomaže razgrađivanju masnoća i podstiče proizvodnju žuči. Artičoka se ne jede sirova. Ali, kuvanu artičoku možete dodati u bilo koju salatu. Od lišća artičoke prave se tinkture i čajevi za mnoge zdravstvene tegobe.

Korijander

Jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni helat – vezuje za sebe molekule toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma. Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže lučenju enzima i stimuliše rad organa za varenje. Takođe, podstiču crevnu peristaltiku i rad jetre.

Đumbir

Sadrži sastojak gingerol, koji podtsiče odstranjivanje toksičnih i otpadnih materija i ubrzava metabolizam. Dodajte 30 grama naseckanog svežeg đumbira u salatu, supu ili jelo. Možete i da pijete po šoljicu čaja od đumbira svakog dana.

Brokoli

Svaki dan pojedite jednu porciju brokolija. Ovo povrće sadrži sulforafan, koji pomaže telu da proizvodi enzime II faze, koji čiste telo od kancerogenih toksina.

I svo drugo zeleno povrće je veoma dobro za detoksikaciju.Jedite što više zelene salate, spanaća, brokolija, blitve. Sve to možete koristiti u raznovrsnim salatama po vašem ukusu. Ne zaboravite da pijete što više čiste vode, jer ona pomaže izbacivanju toksina iz organizma.

Ostavi komentar