apr
16
2016

Konzumiranje vode

kv1

Čista voda je glavno sredstvo za održavanje čovekove higijene, ali ujedno jedan od neophodnih činilaca čovekovog normalnog funkcionisanja. Dve trećine čovekovog tela čini voda, koja se oslobađa iz našeg tela na razne načine – preko kože, urina i dr. Zato je potrebno da svakodnevno obnavljamo vodu u našem organizmu konzumirajući najmanje dve litre čiste negazirane vode, a tokom toplijih dana i više. Adekvatna zamena za vodu ne postoji. Čovek može da konzumira ceđene sokove i čajeve, ali voda je neophodna u svakom slučaju.

Konzumiranje gaziranih pića, kola napitaka, kafe i čajeva sa teinom (ruski, gruzijski, indijski) veoma je štetno za čovekov organizam. Gazirana pića su prepuna belog rafinisanog šećera i štetnih hemikalija koji veoma nepovoljno utiču na čovekov imuni sistem i izazivaju razna teška oboljenja, kao što su rak i bolesti srca. Kafa je poznati narkotik koji veštački podiže čovekov krvni pritisak i primorava organizam da pokreće mehanizme za njegovo snižavanje.

Vremenom čovek može da postane zavistan od kafe, a da se organizam navikne da pokreće mehanizme za snižavanje krvnog pritiska. U tom slučaju, ukoliko se kafa ne konzumira, organizam po automatizmu nastavlja da snižava krvni pritisak i osoba oseća nelagodnost i glavobolju, pa najčešće poseže za novom dozom droge kafe. U tom slučaju, najbolje je konzumirati dosta vode, biti fizički aktivan i izdržati nekoliko dana dok se organizam ne navikne na zdrave okolnosti – bez kafe. Kafa takođe štetno deluje na rad srca jer stvara aritmije, a u isto vreme podstiče pojačano lučenje želudačne kiseline što može dovesti do stvaranja čira na želucu i crevima, a kasnije i do raka.

Alkohol je još jedan štetan napitak koji treba izbegavati. Studije pokazuju da je alkohol veoma štetan po zdravlje ako se konzumira u dozama od samo dva pica sedmično (pod pićem se podrazumeva čašica žesto kog pića, čaša vina ili flaša piva). Alkohol može da se koristi za dezinfekciju ili da se konzumira u veoma malim količinama prilikom korišćenja biljnih preparata (tinktura) koje se konzumiraju privremeno, tokom bolesti, i u dozama od nekoliko kapi do nekoliko čajnih kašičica dnevno.

Nedovoljan unos vode takođe dovodi do povećanja gustine krvi što je poznat problem kod osoba sa srčanim oboljenjima i dijabetesom. U slučaju da nemamo svoj prirodni izvor čiste negazirane vode, možemo konzumirati flaširanu izvorsku negaziranu vodu ili filtriranu vodu sa česme.

Ostavi komentar