sep
18
2016

Koristite urme umesto belog šećera

urme

Urme su kod nas donekle zanemareno voće, iako ne samo da su ukusne i slatke, već i bogate vitaminima i mineralima i u celini zdrave.

Zdrava zamena za beli šećer. U desertima i slatkišima umesto belog šećera  koristite mlevene urme. A možete ih dodati i u jutarnji smuti.
Dobar izvor magnezijuma. U 100 grama urmi ima 54 mg magnezijume, što je oko 14% preporučene dnevne doze. Magnezijum je veoma važan mineral, a dovoljan unos magnezijuma povezan je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i šloga.
Dobar izvor biljnih vlakana. U 100 grama, urme sadrže 27% preporučene dnevne doze biljnih vlakana. Sadrže kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što je dobro, jer ona poboljšavaju varenje, čiste creva i doprinose regulaciji telesne težine.
Sadrže i gvožđe. U 100 grama urmi ima oko 5% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, što nije loše da znaju oni koji nastoje da unesu više ovog elementa ishranom.
Dobre za nerve. U 100 g urmi ima oko 12% preporučene dnevne doze vitamina B6, koji se povezan sa boljim funkcionisanjem mozga i rešavanjem testova. Sadrže i druge vitemine B grupe.
Dobar izvor aminokiselina. Urme sadrže 23 tipa aminokiselina, od kojih neke ne možemo naći u drugom voću poput jabuka, banana i sl.

Ostavi komentar