jul
01
2016

Krastavci, rashlađuju i ulepšavaju

krastavci

Neizostavni sastojak letnjih salata, krastavci, ne samo da hlade organizam po letnjim vrućinama, nego su i neverovatno zdravi. Evo zašto.

Pomažu da smršamo
Krastavci imaju veoma malo kalorija, a bogati su biljnim vlaknima, pa mogu da pomognu da se prirodno obuzda apetit i smanji količina kalorične hrane u letnoj ishrani. Krastavci poboljšavaju varenje, zahvaljujući velikoj količini vlakana. Oni pomažu i detoksikaciji tela, a to podiže nivo energije i popravlja metabolizam što nam pomaže da održimo željenu težinu.

Doprinose opštem zdravlju
Pošto se većinom sastoje od vode, u letnje vreme krastavci pomažu da telo ostane hidrirano, što je veoma važno za zdravlje. Neki od sastojaka krastavca pomažu sniženju krvnog pritiska. Takođe, bogati su vitaminima i mineralima, pa prema tome hranljivi i zdravi.

Neguju kožu
Kriške krastavca se vekovima koriste tako što se stavljaju direktno na kožu: ako se stave na oči, smanjuju otoke i ublažavaju tamne senke. Umiruju iritacije kože usled ujeda insekata ili opekotina od sunca. Zahvaljujući velikoj količini vitamina i minerala, ako se redovno jedu, pomažu da ojačaju kosa i nokti.

Dobri razlozi da koristite prednosti ove sjajne namirnice tokom celog leta!

Izvori:
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.nutrition-and-you.com
http://www.whfoods.com

Ostavi komentar