jan
12
2017

Kratkovidost se pogoršava tokom zime

kratkovidost

Glavni krivci – manje svetlosti i naprezanje oka

Kratki dani, malo sunčeve svetlosti i duge mračne noći razlog su zbog kojeg se vid ubrzano pogoršava u zimskom razdoblju u poređenju sa ostalim mesecima u godini. To je naročito vidljivo kod dece, tvrde kineski naučnici sa univerziteta Sun Yat-sen.

Oni su analizirali podatke kliničkih istraživanja na više od 200 danske kratkovidne dece, starosti od osam do 14 godina. Naučnici su posmatrali kako se bolest razvija zavisno od količine dnevne svetlosti, koje u zimskim mesecima ima oko sedam sati na dan, a u letnjim čak 18, piše Fox News.

Tokom šest meseci sa najmanje dnevne svetlosti kratkovidnost se u proseku pogoršala za oko 0,32 po meri sferne dioptrije, dok se u letnjim mesecima pogoršala najviše za 0,28. Gotovo trećina odraslih ljudi je kratkovida, a taj se problem javlja u detinjstvu i pogoršava kako oko raste i menja oblik sve do 20. godine života.

Ideja da sunčeva svetlost štiti decu od kratkovidnosti relativno je nova teorija, a argumente pronalazi i u činjenici da kod drugih sisara i ptica svetlost ima važnu ulogu u razvoju oka, objašnjavaju stručnjaci.
– Izlaganje svetlosti verovatno usporava kratkovidnost i smanjuje njeno pogoršanje kod dece – zaključio je vodja istraživanja, dr Dongmej Kui.

Ostavi komentar