jul
02
2016

Kupina

kupina

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra.Kupina je biljka poreklom sa severnih područja. Njena primena u lečenju duga je dve hiljade godina.

Istorija okriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje u lečenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.Tokom 18. vieka u Evropi je bila toliko popularna za lečenje gihta da je nazvana “giht bobicom“.Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu hiljadugodišnju terapeutsku primjenu.

Ljudima je slabo poznato koliko je ovo voće zapravo lekovito, a popis medicinskih primena ispunio bi stranice i podeblje knjige.Zato, upoznajte je i obezbedite se njome još dok joj je sezona. Ako možete, birajte divlje kupine umesto uzgojenih.

Sastav i lekovitost kupine

 • Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice.
 • Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.
 • Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.

Snažan antioksidans

Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam.

Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima. Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo neverovatno pozitivne učinke na zdravlje. U 14 kliničkih studija na 694 ispitanika, antocijanozidi su pokazali pozitivan efekat na zdravlje.

Kupine izvrsno deluju na zdravlje očiju. U jednoj od studija 50 ispitanika je uzimalo tri puta na dan ekstrakt s antocijanozidima i vitamin E. Kod 97 posto ispitanika progresija bolesti je stala. U drugoj studiji rađeno je slično testiranje kod obolelih od makularne degeneracije, rezultat je bio – značajno poboljšanje vida.

Izvrsni rezultati postignuti su i kod dijabetičke retinopatije. Dijabetes uzrokuje brojna oštećenja u telu. Istraživanja su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebno očiju.

Antocijanozidi također jačaju zidove krvnih sudova i tako preveniraju pojavu varikoznih vena. 47 ispitanika s tim problemom svakodnevno je uzimalo anoticijanozide te su primietili značajne promene na bolje.

Prirodna zaštita od raka pluća, creva i jednjaka

Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom.Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji deluju preventivno protiv karcinoma.Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka.

Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno delovanje i sprečavaju rast malignih ćelija.To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i supstancama poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju uticaj na smanjivanje tumora i metastaza.

Kupina za kardiovaskularno zdravlje

Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca. Prisutnost magnezijumai vlakana sprečava blokiranje arterija i stimuliše tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze. Magnezijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca. Jedinjenje iz kupine cijanidin-3-0-glukozid štiti od endotelijalne disfunkcije – jednog od početnih procesa u razvoju ateroskleroze. Cijanidin-3-0-glukozid bori se protiv slobodnih radikala i smanjuje upale i zadebljanje arterija.

Kupina za bolje pamćenje

Redovna konzumacija kupina od velikog značaja je za kognitivne sposobnosti. Polifenolna jedinjenja iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije.

Kupina za trudnoću

Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija. Folna kiselina važan je nutrijent za sve dobne grupe.Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.

List kupine

Čaj od lista kupine ima lekovita svojstva.Obiluje adstringentnim taninima koji deluje stezujuće i tako koriste kod proliva i dizenterija.Toliko je efikasan da ga je Nemačka komisija E uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proliva.

Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida.Trudnicama se preporučuje mesec dana pre porošaja piti čaj od kupinovog lišća i sve druge prorodne preparate od te biljke, da bi im porošaj prošao što lakše.Oblozi od čaja koriste se za lečenje podbuhlosti lica i očiju.

Čaj od lista kupine

2 čajne kašičice suvih listova kupine prelijte s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procedite.Pijte ga ili grgljajte kod grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afta u ustima.

Lekovita svojstva kupine:

 • jača imunitet
 • poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • pomaže kod tegoba disajnih puteva
 • sprečava i leči bolesti srca i krvnih žila
 • pomaže radu probave i podstiče mršavljenje
 • sprečava mnoge vrste raka
 • pomlađuje kožu
 • pomaže kod anemije
 • prirodan lek za giht i osteoporozu
 • prirodna pomoć trudnicama i dojiljama

Berba kupine

Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvetni vrhovi kupine beru se u rano proljeće (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu).Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u avgustu i speptembru, a koren se kopa u februaru i martu.

Preparati s kupinom

U kakvom god obliku konzumirali kupinu ne možete pogrešiti, da bi iskoristili njene prednosti bitno je da to bude redovno.

Od nje možete praviti sok, džem, čaj, pekmez kao i od većine drugih vrsta voća.

Kupina za odvikavanje od pušenja

Ako želite prestati pušiti koristite mlade izdanke, pupoljke kupine za žvakanje, jer vam nakon toga cigareta nikako neće odgovarati.

Ostavi komentar