jul
08
2015

Lekovita svojstva i prirodno lečenje japanskom (kaki) jabukom

persimmon-cookies2
Japanska jabuka ili kaki jabuka (lat. Diospyros kaki) je voće koje potiče sa tla istočne Azije, i kod nas se takođe koristi kao lekovita voćka. Po izgledu je vrlo slična paradajzu, a po ukusu podseća na kajsiju. Bogatstvo vitamina, mineral, antioksidanasa, biljnih vlakana, visok nivo ugljenih hidrata i malo masti čine japansku jabuku vrednu pomena ne samo za primenu u ishrani već i kao prirodni lek.

1. Anti-hemoragijaska svojstva – od davnina se koristila u kontroli obilnog krvarenja i zaustavljanju krvarenja.

2. Smanjenje telesne težine – idealna je voćka za osobe koje su na dijeti ili održavaju idealnu telesnu težinu. Zbog niskog sadržaja mast ii bogatstva vlakana, japanska jabuka pomaže mršavljenju, ubrzavajući metabolizam, pročišćavajući crevni trakt i smanjujući želju za unosom hrane.

3. Laksativ – japanska jabuka zbog visokog sadržaja biljnih vlakana je dobar prirodni laksativ. Pomaže u regulaciji stolice, otklanja opstipaciju, deluje na lučenje enzima za varenje i pogodna je za ljude sa osetljivom jetrom.

4. Antihipertenziv – prisustvo kalijuma i nizak nivo natrijuma u japanskoj jabuci utiču na regulaciju krvnog pritiska. Zbog toga se koristi kod ljudi koji imaju povišen krvni pritisak.

5. Jača imunitet – zahvaljujući velikoj količini vitamina C, antioksidanasa i mineral, japanska jabuka je idealna kod stanja sa smanjenim imunitetom – prehlade, grip, respiratorne infekcije.

6. Utiče na vid – japanska jabuka sadrži vitamin A i beta karoten, veoma važne materije u očuvanju vida. Pored toga što utiče na stanje vida, japanska jabuka se koristi u slučaju preveniranja katarakte i makularne degeneracije mrežnjače.

7. Diuretik – ima odlično diuretičko svojstvo, zbog toga što sadrži kalijum i kalcijum. Takođe, veća količina vode u kaki jabuci, čisti organizam od toksina i pojačava izlučivanje mokraće. Prednost kaki jabuke u odnosu na sintetske diuretike je taj, što ova jabuka kao prirodni diuretik ne izaziva gubitak kalijuma.

8. Preventira starenje i stvaranLoti_4cc5a2a694cf9_1ce0238f22171f6c2673240832a6c06bje bora – bogatstvo antioksidanasa, materije koje uništavaju slobodne radikale, svrstava japansku jabuku među anti-age prirodne tretmane protiv starenja. Usporava starenje, ublažava već postojeći izgled bora i održava kožu hidriranom i zategnutom.

9. Deluje na štucanje – u Japanu se japanska jabuka koristi u tretmanu protiv štucanja.

10. Antikancerogeno delovanje – prisustvo antioksidanasa, flavonoida i drugih hranljivih materija doprinosi i održavanju dobrog imunog sistema što predstavlja dobru podlogu da ne dođe do pojave tumora.

Ostavi komentar