jun
27
2016

Lekoviti bosiljak

bosiljak

Bosiljak je više od ukusnog začina: on ima brojna blagotvorna dejstva, koja su bila poznata kroz istoriju. Deluje lekovito i na telo i na psihu, pa nije čudo što ga neke tradicije smatraju svetom biljkom.

Bogat je gvožđem
Možda niste znali, ali bosiljak sadrži gvožđa isto koliko i spanać. Supena kašika sušenog bosiljka, ili 2 šolje seckanog svežeg bosiljka sadrže oko 10% preporučenog dnevnog unosa gvožđa.

Detoksikuje jetru
Bosiljak pomaže da se jetra rastereti od toksičnih materija, naročito nakon preterivanja u jelu i piću.

Smanjuje upale
Interesantno je da bosiljak sadrži veoma slična jedinjenja kao ulje od konoplje (tzv. medicinska marihuana), tako da pomaže da se smanji bol i upala kod artritisa i upale creva.

Olakšava disanje
Bosiljak sadrži cinamansku kiselinu, koja poboljšava cirkulaciju i olakšava disanje u slučajevima oboljenja disajnih puteva. I ne samo to: ovo jedinjenje pomaže i da se reguliše nivo šećera u krvi.

Održava zdravlje srca
Bosiljak sadrži magnezijum, koji u kombinaciji sa ostalim njegovim sastojcima pomaže da se opuste glatki mišići krvnih sudova, što olakšava protok krvi. Bosiljak pomaže i uspostavljanju normalnog srčanog ritma. Osim ovoga, pomaže i da se spreči stvaranje naslaga holesterola.

Smanjuje stres
Istraživanja pokazuju da fitohemikalije koje sadrži bosiljak snižavaju nivo kortizola, tzv. “hormona stresa”, pomažući da se opustimo.

Antikancerogena svojstva
Bosiljak je izuzetno bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala, tako da korišćenje bosiljka u ishrani pomaže i u prevenciji malignih oboljenja.

Dakle, ako dosad niste koristili bosiljak, eto dobrih razloga da počnete. Može se nabaviti sušen, a ako imate priliku da nabavite svež, možete ga upotrebiti da napravite ukusan pesto sos za prelivanje testenina (kako se priprema pesto sa bosiljkom, možete naći u mnogim receptima mediteranske kuhinje).

Izvori:
www.whfoods.com
www.health.com
www.offthegridnews.com

Ostavi komentar