okt
03
2016

Limun i kurkuma za početak dana

limun

Mlaka limunada ujutru je odlična za početak dana – limun je pun vitamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, enzima… A kad joj dodate i malo kurkume, dobijate superzdrav jutarnji napitak!

Kako limunada sa kurkumom doprinosi zdravlju

Poboljšava varenje. Svakodnevno uzimanje kurkume stimuliše žuč, smanjuje nadimanje i gasove i sprečava upale u digestivnom traktu; a sok od limuna rastvara i pomaže da se izbace toksini iz organa za varenje.

Čisti organizam. I limun i kurkuma postiču jetru da proizvodi više enzima, da radi efikasnije i bolje uklanja toksine i otpadne materije.
Pomaže mršavljenju. Limun intenzivira metabolizam, što doprinosi da se sagori više kalorija iz hrane koju pojedemo.

Deluje antinflamatorno. Kurkuma sadrži moćne antiinflamatorne sastojke koji su efikasni koliko i lekovi, ako ne i više.
Deluje kao snažan antioksidans. I limun i kurkuma su samo za sebe snažni antioksidansi, a zajedno su još jači. Antioksidansna aktivnost usporava starenje i razvoj degenerativnih oboljenja.

Doprinosi zdravlju mozga. Limun je izvor kalijuma i magnezijuma, koji su dobri za mozak, dok kurkuma smanjuje rizik od kognitivnih poremećaja kao što su demencija i Alchajmerova bolest.

Doprinosi zdravlju srca. Kurkuma smanjuje loš holesterol, sprečava zgrušavanje krvi i pomaže da se uklone masne naslage iz arterija.

Kako se pravi (predlog)
U čašu mlake vode nacedite pola limuna, dodajte ¼ kašičice kurkume, prstohvat bibera (koji višestruko uvećava dejstvo kurkume), kašičicu meda i malo cimeta (da uspori apsorpciju šećera u krv). Najbolje je da popijete ovo rano ujutru na prazan stomak.
Naravno, možete napraviti i neku svoju verziju ovog napitka – osnovni sastojci treba da budu limun i kurkuma.

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. Obožavam ovu i njoj slične stranice !Od mene čista desetka !Veliki pozdrav !

Ostavi komentar