maj
22
2015

Lipa – lepa i veoma zdrava biljka

dreamstime_s_20069393-700x352
Biljna medicina se vekovima praktikuje na svih sedam kontinenata, u te svrhe se koristi više stotina različitih biljaka, a među njima je svakako i lipa koju najčešće koristimo u obliku čaja.

Cvetovi bilo koje vrste lipe se suše i od njih se prave razne mešavine čajeva. Najčešće su se koristili za lečenje gripa, prehlade ili problema sa probavom, ali novija istraživanja pokazuju da su njihova lekovita svojstva puno veća.

Zdravi sastav lipe

Cvetovi lipe sadrže mnoge prirodne komponente ili fitohemikalije koje su biološki veoma aktivne i zaslužne za većinu lekovitih svojstava koje cveće lipe poseduje. Neke od tih komponenata su antioksidanti, odnosno hemikalije poznate pod imenom flavonoidi među kojima se nalazi i kvercetin. Antioksidanti dokazano oslobađaju telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje se formiraju u koži kad smo previše izloženi sunčevoj svetlosti ili u unutrašnjim organima ukoliko su izloženi toksinima iz okruženja.

S vremenom, slobodni radikali oštećuju tkivo DNK, povećavaju rizik od srčanih obolenja, kancera ili drugih hroničnih bolesti. Mnoge komponente koje sdrži lipa uključujući i kvercetin kod ljudi izazivaju znojenje koje potpomaže eliminaciju toksina iz organizma, a pojedina ulja iz cvetova imaju sedativno dejstvo.

Za opuštanje popijte čaj od lipe

Čaj od lipe se odavno već preporučuje onima koji pate od anksioznosti i kojima je preko potrebno opuštanje. Istraživanja sprovedena nad laboratorijskim životinjama pokazala su da su životinje puno opšutenije u lavirintu ako im se da ekstrakt cveta lipe, a potvrđeno je da ima blago sedativno dejstvo.

Prehlada i začepljenje disajnih puteva

To što cveće lipe izaziva pojačano znojenje može da bude od koristi i ukoliko imate grip ili ste prehlađeni, kašljete i imate povišenu temperaturu. Lipov čaj može ublažiti i bolne membrane u ustima kao uostalom i bolno grlo. Za to su najviše zaslužni polisahardi, kompleksni šećeri koji se nalaze u cvetovima lipe.

Čaj od kore drveta

Iako se u većini slučajeva za čaj koriste cvetovi, dokazano je da i sama kora drveta lipe ima lekovita svojstva. Čaj od kore lipe se koristi za čišćenje jetre i bešike, a pospešuje i pročišćavanje celokupnog organizma pošto ima diuretska svojstva. U pojedinim slučajevima ovaj čaj može izavati i snižavanje krvnog pritiska.

Priprema čaja

Kad je lipa dreamstime_s_27913907u pitanju tražite onu sušenu, u rinfuzi, a ne u filter vrećicama, a čaj napravite tako da jednu kašičicu sušenih cvetova lipe prelijete sa šoljom kipuće vode i ostavite da stoji 15-20 minuta. Pijte otprilike tri šolje čaja dnevno, po potrebi

Izvor: Lifepress magazin

Kategorije: Lekovite Biljke Tagovi:

Ostavi komentar