mar
18
2016

Ljuti recepti za ljutu bitku

prirodni pesticidi

Kako bašta dobija na svojoj lepoti i volumenu ona postaje primamljiva velikom broju organizama kojima je odličan izvor hrane. Pojavljivanje štetočina u velikom broju povezan je često sa više faktora, nekada i vremenski uslovi pogoduju razvoju insekata kada je godina sušna ili previše vlažna… Bolesti su takođe povezane i sa atmosferskim uticajima. Važno je da su baštovani pripremljeni za ovaj period i da su već primenili veliki broj preventivnih agrotehničkih mera.

Primena plodoreda, tj, setva i sadnja povrća svake treće ili četvrte godine na istoj parceli, združeno sa drugim povrćem, cvećem i lekovitim biljem, važne su fitosanitarne mere u borbi protiv bolesti i štetočina. Rezidba je takođe važna mera prevencije i kontrole bolesti i štetočina. Zbog specifičnosti organske proizvodnje, naročito ograničenja u izboru preparata za zaštitu bilja, neophodno je kombinovati sve dostupne mere u cilju rešavanja problema u zaštiti bilja. Tu se podrazuma primena agrotehničkih, bioloških, biotehnoloških i hemijskih mera. Organsko baštovanstvo se oslanja na prirodne procese i prisustvo korisnih organizama koji naseljavaju neposrednu okolinu povrtnjaka i okućnice ali je za baštovane od izuzetnog značaja priprema sredstava iz domaće, kućne proizvodnje za suzbijanje bolesti i štetočina.

Biljna sredstva za preventivu i zaštitu se mogu napraviti od biljaka koje su lekovite ili spadaju u korove: koprive, gaveza, rastavića, pelina, vratiča, valerijane, maslačka, hajdučke trave, kamilice, duvana, čička, bele rade, paprati, kao i onih koje su već zasađene u bašti kao povrće: paradajz, krompir, paprika, crni i beli luk i rabarbara

Beli luk

Ova začinska biljka nalazi svoje značajno mesto i u borbi sa velikim brojem bolesti i štetočina. Oparak od belog luka 700g belog luka prelije se sa 10l kipuće vode, poklopi ostavi da odstoji i procedi. Razređen u odnosu 1:3 koristi se za prskanje krastavca protiv plamenjače, a nerazre- đenim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice. Uvarak od belog luka protiv zemljišnih štetočina Uzeti 700g neočišćenih glavica belog luka, izrezati ih nožem i ubacivati u 10l ključale vode i kuvati 2-3 sata. Uvarak procediti i razrediti u odnosu 1:1. Zalivati leje svakih 6-7 dana količinom od 0,5l na 1m2.

Dalmatinski buhač

Ovaj prirodni insekticid dobija se od osu- šenih glavica cvetova biljke  Chrysanthemum cinerariefollium. Oparak od buhača protiv raznih štetočina Koristi se cvet biljke (cveta od kraja maja do početka jula). Jedan kg svežih cvetova ili 200gr suvih preliti sa 10 litara ključale vode i poklopiti. Ostaviti da stoji 24 časa, procediti, razrediti sa vodom u razmeri 1:1 i iskoristiti istog dana. Primenjuje se u suzbijanju vašiju, gusenica, tripsa i moljaca.

Crni luk

Crni luk je povrće koje se gaji na svim meridijanima što mu daje još jednu dobru osobinu, a to je da je lako dostupan i još više primenjiv u zaštiti povrća. Sredstvo proti grinja, lisnih buva, smotavca, stenica, grinja Uzeti 200g lukovih ljuski i preliti sa 10l vode, ostaviti da fermentiše 4-5 dana, a potom procediti. Povrće prskati svakih pet dana i ne više od 3 puta u toku vegetacije. Sredstvo protiv plamenjače Recept: 500g spoljnih ljuski crnog luka potopiti u 10l vode i ostaviti da stoji desetak dana. Kada tečnost prestane da se peni, razrediti je u odnosu 1:10 i njome ćešće prskati paradajz, krastavce, tikvice i drugo povrće koje često napada plamenja- ča. Može se iskoristiti i za prskanje vinove loze. Najbolje je prskati predveče i neposredno pred zalazak sunca.

Duvan

Duvan je, kao i Dalmatinski buhač dugo u upotrebi kao delotvoran insekticid. Macerat od duvana protiv gusenica 400g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10l vode,odstoji 2 dana, procedi i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i krvavih vaši.

Krompir

Krompir je u svetu i kod nas najzastupljenije gajeno povrće. Oparak od nadzemnih delova krompira protiv pauka Uzmeti 1,2kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira, sitno iseckaju, preliju sa 10l tople vode i ostave da stoje 3-4 sata. Nakon toga se masa procedi. Koristi se sveže pripremljeno uz dodatak 40g rastvorenog sapuna.

Maslačak

Ova korisna i lekovita biljka gaji se i kao ukusno povrće. Oparak od maslačka protiv lisnih vaši Uzeti 300 g iseckanog korena ili 400g sve- žeg lišća i preliti sa 10l vode (40C). Teč- nost ostaviti 1-2 sata i procedi.

Paradajz

Bez plodova ovog ukusnog povrća ne mogu se zamisliti salate i brojna jela, variva i testenine, a njegovo lišće je osnova za pripremanje sredstava za suzbijanje brojnih štetočina. Uvarak od paradajza protiv pipa i žižka Recept: 4kg svežih, zdravih nadzemnih delova biljaka i korena prelije se sa 10l vode, odstoji 3-4 sata, pa se zatim kuva 30 minuta na niskoj temperaturi. Ohla- đen uvarak procediti i čuvati u tamnim flašama na hladnom mestu. Pre primene razrediti 1l tečnosti sa 2l vode i dodati 40g sapuna.

Paprika

Ljute papričice su uvek dobrodošle i u kuhinji i u bašti. Delotvorne su protiv kupusara, žiška itd. Preparat od ljute paprike protiv kupusara Uzeti 1kg svežih ili1/2kg suvih plodova (Ijutih, feferona) samlet, staviti u emajlirani sud i ostaviti na zaklonjenom mestu 2 dana. Zatim tečnost prokuvati i ostaviti da stoji još 2 dana. Rastvor procediti i čuvati na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenim bocama (zapečaćene voskom ili parafinom). Uzima se 0,5l koncentrata na 10l vode i doda 40g domaćeg sapuna i koristi se odmah po rasađivanju, a zatim se ponavlja na 10-15 dana. Po formiranju glavica koristiti razređeniji rastvor 0,1l na 10l vode.

Pelin

Gorak pelin se koristi protiv velikog broja štetočina. Macerat od pelina protiv lisnih vaši, rđe, grinja, gusenica i mrava U 10l vode (najbolje kišnice) potopite 300g svežih listova i cvetova pelina ili 30g suvog pelina. Ostavite pelin da se natapa u vodi 2-3 dana, nakon čega je tečnost spremna za prskanje.

Ren

Ovaj ljuti koren koristi se za suzbijanje upornih neprijatelja. Macetar od rena proti vaši i grinja Listove rena samleti u mašinici za meso, napuniti njime 1/3 posude, doliti vodu do vrha, promešati i ostaviti da stoji jedan sat. Autor: Snežana Ognjenović Više o načinima borbe protiv bolesti i štetočina možete pročitati u knjizi “Baštovanstvo pod okriljem prirode

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. Aleksandar says:

    Sa kojim od ovih preparata bih trebao da prskam krompir?

Ostavi komentar