sep
15
2016

Magnezijum utiče na šećer u krvi!

magnezium

Nekoliko naučnih istraživanja ukazalo je da odgovarajući unos magnezijuma ima značajnu ulogu ne samo u prevenciji dijabetesa, nego i u ublažavanju ovog oboljenja ukoliko se već pojavilo.

Jedna od mnogih uloga koje magnezijum igra u organizmu je i kontrola nivoa glukoze u krvi, kako bi se sprečila rezistencija na insulin koja vodi razvoju dijabetesa tip 2. Rezistencija na insulin dovodi da nivoi šećera u krvi postanu previsoki. Dijaberičatima unos magnezijuma može koristiti, pošto mnogi pacijenti koji imaju rezistenciju na insulin gube taj mineral putem urina, što dovodi do nezdravog zatvorenog kruga manjka magnezijuma i povećanog nivoa šećera u krvi.

Jedno šestomesečno naučno istraživanje sa osobama koje su imale rezistenciju na insulin uključivalo je uzimanje 365 mg magnezijuma dnevno. U grupi koja je uzimala magnezijum, za razliku od kontrolne grupe koja nije, nivoi šećera u krvi bili su niži, a kontrola insulina bolja.

Vodeći nutricionistički časopis, Today Dietitian, objavio je članak o analizi 13 proučavanja koja su uključila pola miliona ispitanika. U toj analizi se pokazalo da je povećan unos magnezijuma bio povezan sa manjim rizikom od dijabetesa.
Prema Američkom udruženju za dijabetes, u namirnice bogate magnezijumom, kao i drugim važnim nutrijentima kao što su kalijum, kalcijum, vitamini i vlakna, koje su preporučljive za dijabetičare, između ostalog spadaju i: zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, batat, paradajz, orašasti plodovi, mahunarke, citrusno voće i dr.

Ostavi komentar