jul
23
2015

Manje poznate zdravstvene koristi mandarina

mandarina
Pročitajte koje su to zdravstvene koristi mandarina za koje verovatno niste znali.

Mandarine su ukusne i malo ko ih ne voli. Znate li da pružaju više od prijatnosti tokom jela? To citrusno voće ima višestruke zdravstvene koristi – smanjuje rizik od pojave raka, podstiče mršavljenje…

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na univerzitetu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8, 9 posto razvio se rak jetre.

Mandarine su dobar izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli sa neparnim brojem elektrona koje traže svoj par krađom elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu sprečiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Mandarine utiču in a holesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo lošeg holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksiduju holesterol, pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.

Mandarine će vam pomoći da imandarina (1)zgubite na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3g vlakana na 100g. A redov no uzimanje vlakana pomaže da duže osećate sitost. Uopšteno, deca i odresli trebaju uzeti oko 20g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, zavisno od količine kalorija koje konzumirate. Na primer muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljiće ovu dnevnu potrebu sa užitkom.

Ostavi komentar