jun
19
2016

Mažuran protiv stresa i nesanice

mažuran2

Mažuran je impresivna lekovita biljka. S obzirom na sastav eteričnih ulja vrlo često se upotrebljava za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa, glavobolja ili probavnih tegoba kao što je nadutost, žgaravica, mučnina. Osim toga dodaje se i u ulja za masažu gde doprinosi oslobađanju bolova u mišićima.

Koristi se kao tonik za ublažavanje stresa. Od mažurana se može pripremiti blagotvorni čaj koji podstiče apetit i ublažava grčeve u želucu. Flavonoidi iz mažurana poseduju sedativna svojstva, što pomaže kod nesanice, glavobolja ili migrena. Smanjuje zubobolju, bolove kod artritisa, istegnuća i ukočenih zglobova. Jače doze imaju umirujući i antidepresivni učinak, dajući lagano euforično raspoloženje.

Flavonoidi takođe deluju i antioksidativno tako da se smatra da konzumiranjem pripravaka od mažurana može pomoći kod smanjenja nakupljanja holesterola na zidove krvnih sudova te poboljšati cirkulaciju krvi. Mažuran može delovati na snižavanje krvnog pritiska i rizik od srčanog udara i izliva krvi u mozak. Čaj od mažurana povećava znojenje i oslobađanje toksina preko kože, što je važno i kod groznice koja se javlja kao simptom kod prehlada i gripe. Ovaj čaj može poslužiti kao osveženje tokom leta, pomaže i kod revitalizacije kose, preporučuje se prati kosu s rastvorom mažurana.

Mažuran poseduje antiseptična svojstva, koristi se kao sastojak za losione i kreme, čime se štite rane od upala i tetanusa. Delotvorno se bori protiv virusa i bolova koje se vežu uz prehlade, zaušnjake, ospice ili boginje. Ima antibakterijska svojstva koja mogu zaštititi od trovanja hranom, tifusa, malarije, bakterijskih upala debelog creva, probavnog sistema, urinarnog trakta.
Ulje mažurana pomaže kod neredovnih ili bolnih menstruacija i simptoma vezanih uz problem bolne menstruacije.

Ostavi komentar