jul
23
2016

Medicinska istraživanja su lažna! Priznanje najuglednijih svetskih lekara!

istr

Urednik jednog od najuglednijih svetskih medicinskih žurnala Lancet, dr Ričard Horton, ponovio je ono što je pre njega govorilo više stručnjaka: barem polovina medicinskih istraživanja koja se objavljuju u najboljem slučaju je nepouzdana, ako ne i potpuno lažna. Horton je rekao da većina naučne literature govori neistinu, jer se zasniva na studijama rađenim na malom uzorku, sa manjim efektima, šturim analizama, a sve to u oblasti u kojoj vladaju žestoki sukobi interesa, zbog čega se može reći da je nauka otišla na mračnu stranu.

Horton je naveo da mnoge farmaceutske kompanije falsifikuju ili manipulišu testovima o bezbednosti i efektivnosti različitih lekova, uzimajući suviše male uzorke da bi to imalo statistički značaj ili zapošljavajući tehničare koji rade u korist kompanije, nezavisno od rezultata.

Imajući u vidu da se sve ove studije, koje finansiraju farmaceutske kompanije, koriste u podučavanju studenata, obučavanju medicinskog osoblja, kao i da se unapređenje kvaliteta lekova, koji bi trebalo da pomognu ljudima, oslanja na njihove rezultate, ovakve tvrdnje su krajnje uznemirujuće.

Horton navodi da su takvi testovi ne samo bezvredni, već i štetni: pošto lekovi imaju veliki uticaj na zdravlje miliona potrošača, manipulacija ovim testovima spada u kriminalno delo.

Dr Ričard Horton je svoje šokantne komentare izneo na simpozijumu o reproduktivnosti i pouzdanosti biomedicinskih istraživanja u Londonu, a njegov stav deli i dr Marsija Ejndžel, lekar i dugogodišnji glavni urednik medicinskog žurnala Nove Engleske.

Više nije moguće verovati kliničkim istraživanjima koja se objavljuju, niti se oslanjati na procenu istaknutih lekara ili autoritativnih medicinskih propisa. Nerado dolazim do ovog zaključka koji mi se sam po sebi nametnuo nakon dve godine uređivanja medicinskog žurnala Nove Engleske – rekla je ona.

Harvi Markovič, koji je studirao i pisao o korupciji medicinskih testova i objavljivanjima u medicinskim žurnalima, naveo je da „studije koje prikazuju pozitivne ishode za neki lek u fazi testiranja imaju veću verovatnoću da se objave od onih koje prikazuju negativne ishode“ i da su urednici delom krivi za to, kao i komercijalni sponzori, pošto dobro sprovedene studije sa neodgovarajućim rezultatima ne bivaju objavljene.

Dr Lucija Tomljenović iz Istraživačke grupe za neuralnu dinamiku Odeljenja za oftalmologiju i vid na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, došla je do dokumenata koji pokazuju da „proizvođači vakcina, farmaceutske kompanije i vlast znaju za višestruke opasnosti od vakcina, ali da ih sakrivaju od javnosti“, što predstavlja naučnu prevaru.

Dr Horton zaključuje da “oni koji imaju moć da deluju misle da neko drugi treba prvi da deluje”.

– Dobra vest je da nauka shvata da je vreme da se reaguje, loša vest je što niko neće da napravi prvi korak – kaže Horton.

Izvor: Telegraf.rs

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. el capitano says:

    Kriminalni praksu istraživačkog krivotvorenja srečem svaki dan kod svojih pacijenata. Iz njihovih medicinskih nalaza je moguče zaključiti, da su bili izbačeni iz studije o nekim novim ljekovima odmah, kad su im se pojavile neke poteškoče sa zdravljem. Povšeni jetreni enzimi, povišen CRP, porastao tumorski marker. U studiji ostaju samo oni, koji mogu podnjeti novu hemijsku terapiju. Na kraju od njih 350 ostaje samo 60. Da bi moglo biti navedeno u izveštaju; „Studija je dokazala, da nova kombinacija citostatika nema ozbiljnih nuspojava i sigurnija je od kombinacije, koje je bila do sada u upotrebi“. I sa takvim izveštajem trgovački putnici obilaze lječničke kancelarije.

Ostavi komentar