mar
25
2016

Međuljudski odnosi utiču na zdravlje

mo

Istraživanja pokazuju da međuljudski odnosi u kojima nalazimo podršku jačaju imuni sistem i povećavaju sposobnost da se izborimo sa bolešću. Prema jednoj takvoj studiji samo tri posete u toku sedmice od strane rođaka i bliskih prijatelja su dovoljne da poboljšavaju funkciju imunog sistema kod starijih osoba. Sa druge strane, istraživanja su takođe potvrdila da odnosi u kojima je prisutno zlostavljanje vrlo štetno utiču na zdravlje.

Negativna iskustva iz detinjstva u odraslom dobu uzrok su nekoliko fizičkih zdravstvenih problema. U traumatične događaje iz detinjstva spadaju „verbalno, fizičko ili seksualno zlostavljanje, kao i disfunkcija porodice“, kao što je posmatranje nasilja u domu među odraslima. Tragično je to što često oni koji su povezani najsnažnijim porodičnim vezama, mogu da izvrše takav čin nasilja. Dom, koji treba da bude mali raj na Zemlji, utočište i sigurna luka ispunjena toplinom i ljubavlju, iza zatvorenih vrata postaje mesto opasnosti i straha. Takvo nezdravo okruženje postaje izvor hroničnog stresa, koji može biti uzročnik mnogi bolesti pa čak i same smrti. Odrasli koji su doživeli zlostavljanje u detinjstvu izloženi su do 60 posto većem riziku da obole od dijabetesa.

Proučavanja koja se bave zanemarivanjem dece takođe ukazuju na povećan rizik od dijabetesa. Trenutna pandemija dijabetesa čini takve činjenice zbunjujućim i zabrinjavajućim. Ko bi pomislio da dijabetes ima veze sa vrstom odnosa koji vladaju u domu? Međutim, negativni uticaji na fizičko zdravlje ne završavaju se samo dijabetesom i promenama u imunom sistemu. Traumatična iskustva iz detinjstva imaju određenu ulogu i u pojavi raka, kardiovaskularnih oboljenja, gojaznosti, prekomerne težine i rane smrti. Činjenice jasno ukazuju da ako snažan stres oslabi imuni sistem u detinjstvu i zlostavljanja oštete nežne mehanizme uma, mnoštvo fizičkih, mentalnih i emocionalnih problema kasnije u životu mogu da izbiju na površinu.

Ostavi komentar