feb
18
2016

Mit o vitaminu B 12

vitamin b122

Još jedan kvazi-naučni mit je da vitamin B 12 može da se unese isključivo kroz konzumiranje mesa. Upravo osobe koje konzumiraju meso i namirnice životinjskog porekla često imaju deficit B 12 a da toga nisu ni svesni. U životinjskom mesu ga ima onoliko koliko su ga same životinje uskladištile u svojim ćelijskim depoima upravo kroz ishranu biljnog porekla, a to može biti malo. Vitamina B 12 ima u algama, spirulini, hloreli i još nekim namirnicama koje koriste vegani.

Takođe, spoljašnji unos vitamina B12 (neki ga unose putem inekcija) neće biti od velike koristi ako nemamo enzim koji ga sintetiše u našoj crevnoj flori. Isto tako, minimalne preporučene količine B 12 u krvi variraju od Evrope, gde je to oko 3 puta manje no što se preporučuje recimo u Japanu.

Za dobijanje Vitamina B 12 najvise mozemo zahvaliti bakteriji Bacillus megaterium kojeg ima u zemlji u kojoj gajimo voce i povrce i ono je preuzima odande … Zatim ima je na papiru, na kozi, na kamenu, algama, lisajevima itd … To je retka bakterija koja se moze naci da je opstala u Medu u kojem je takodje ima a u kojem mnoge bakterije umiru zbog njegovog antibakterijskog svojstva … Ima je u gusenicama nocnog leptira i u kravljoj balezi i ima vrlo interesantna informacija zbog koje cete uvideti da neke stvari se u narodu ne rade slucajno …. Ko zna i ko je ziveo od starina zna da su nasi stari koji su ziveli u zemljanim kucama gde su podovi bili od zemlje taj zna i da su nasi stari uzimali kravlju balegu rastvarali je sa vodom i time su premazivali podove u kucama i na taj nacin vrsili dezinfekciju i fumigaciju podova … A posto ta bakterija je vrlo zasluzna za nastanak penicilin amidase sa kojom se industrijski dobija Penicilin onda vam je jasno zasto se to i radilo …. Ova bakterija ima sirok spektar primene i korisna je kako u medicini za proizvodnju vitamina b 12 industrijskim putem, penicilina, raznih testova za glukozu, tako i u industriji za proizvodnju fungicida i antivirusnih lekova … Dakle slobodno se hranite veganski i ne brinite za vitamin B 12 priroda i nas organizam ce se postarati za to .

Ostavi komentar

3 Komentara

  1. Danijela says:

    Hvala puno !

  2. Danijela says:

    Poštovani, promenom režima ishrane na sirovo krvna slika mi pokazuje smanjenje gvožđa i B12.Kao još uvek početnik može te li mi reći kojim namirnicama bi mogla da popravim isto ! Unapred zahvalna !

    • Za početak je najbolje da koristite sok od sveže cvekle (cela biljka). Dolzai u obzir sama cvelka, razmera 50% cvekle, 20% jabuke, 30% šargarepa.

Ostavi komentar