mar
19
2016

Načini da poboljšate zemlju u vrtu i saksijama

zemljište1

Nekada su stari ljudi nadmudrivali korov i poboljšavali kvalitet zemlje na lukave načine. Evo nekih savete od njih.

Gnojivo

Napravite sami svoje gnojivo od odabranog kućnog otpada i poboljšajte zemlju. Na taj način ćete uštediti, a i smanjiti količinu smeća u svom domu.

Kafa

Zrna kafe su odlična za poboljšanje zemlje, posebno ih dobro dodati u saksije gdje rastu azaleje ili alpske ruže, ali i četinarsko ukrasno drveće. Možete u ovu svrhu upotrebljavati i već iskorišćenu kafu ili sveža zrna. Najbolje bi bilo da pomešate 4 dela zrna kafe sa 1 delom pepela od drveta i to dodate u zemlju.

Pepeo

Pepeo od drveta (iz kamina ili lužare) je prirodni izvor nutrijenata potrebnih biljkama kao što su kalijum, kalcijum i fosfor. Pepeo se upotrebljava i za smanjenje kiselosti zemljišta. Zahvaljujući ovom gnojivu biljke su jače, a voće ukusnije. Dodajete ga zemlji u količinama – 750 gr do 1,5 kg na površini od 30 kvadratnih metara u vrtu (obično u jesen).

Alge

Ukoliko negde možete doći do algi, one su takođe dobre za ovu namenu. Imaju više azota i kalijuma nego što se nalazi u gnojivu od životinjskog izmeta. Potrebno je da ih dobro operete od soli, pa čak i ostavite na dvorištu da ih kiša opere nekoliko puta. Nakon toga ih dodajete u zemlju.

Možete biljke zalivati i sa čajem od algi. Stavite ih u staru jastučnicu i potopite u kantu sa vodom na sedam dana. Posle toga cedite vodu kao čaj i sa tim zalivajte biljke.

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. Jedno od odlicnih prirodnih djubriva je zeciji izmet. On moze da se koristi odmah, nepreradjen, tako sto se samo pobacaju ‘kuglice’ po basti. Moze da se pravi i ‘caj’ tako sto se jedna lopata izmeta stavi u neku krpu i veze, potom se ubaci u posudu sa 20l vode. Posle sedam dana se ‘caj’ koristi tako sto se jedna solja caja razblazi u 20 l vode i time zalivaju biljke, a pogotovo prilikom presadjivanja.

Ostavi komentar