apr
26
2016

Najdelotvornija eterična ulja protiv alergije

eterična ulja

U savremenom svetu oslabljeni ljudski organizam postao je osetljiv na brojne spoljašnje podražaje: polen, perje, grinje, prašinu i razne hemikalije. Osetljivim ljudima navedene supstance uzrokuju tegobe poput otečene nosne sluznice, curenja iz nosa, kijanja,crvenila, peckanja i suzenja iz očiju. Sve su ovo dobro poznati simptomi alergije.

Za alergijsku reakciju odgovoran je pojačano osetljiv  imunitet, uzrokovan pogrešnim savremenim načinom života i same ishrane,  koji se aktivira pri dodiru sa određenim supstancama. On navedene supstance prepoznaje i detektuje kao strana tela i samim tim počinje da ih napada radi eliminacije.Ovo se najčešće dešava usled intenzivne upotrebe mlečnih proizvoda i rafinisane preradjene hrane ,jaja ,čokolade itd najčešće u detinjstvu i ranoj mladosti. Kad je tako osetljiv organizam izložen alergenima, reaguje pojačanim lučenjem histamina, koji izaziva oticanje sluznice i druge alergijske tegobe.

Šta je histamin

Histamin je prirodna supstanca koju imuni sistem  proizvodi u sklopu borbe s opasnim materijama i susptancama. Histamin povećava propusnost kapilara za bela krvna zrnca i odbrambene belančevine, čime im omogućuje da u većem broju i efikasnije napadaju patogene u zaraženim tkivima.

Nažalost, kod alergičnih ljudi, ovaj se proces događa i kad je organizam u dodiru sa neškodljivim materijama. Zahvaljujući tome, njihov imunitet napada alergene kao što bi napao viruse i bakterije.

Međutim, postoje brojni prirodni lekovi protiv alergija, a među najpopularnijima su eterična ulja.

7 najdjelotvornijih ulja protiv alergije

Ulje lavande najdjelotvornije je protiv alergije. Ovo ulje deluje protivupalno, uravnotežuje imunitet, olakšava bol u glavi i deluje kao prirodan antihistaminik. Ima vrlo smirujući i opuštajući učinak na centralni nervni sistem. Previše stresa je jedan od uzroka povišenog nivoa histamina. Opuštanje uz pomoć lavande podiže otpornost na stres i alergiju.

Metvica olakšava disanje otvaranjem sinusa i disajnih puteva. Dezinfikuje, ublažava upalne procese ,smanjuje bol u glavi i mišićima. Protiv glavobolje, nanesite ulje na slepoočice. Protiv napetosti i stresa, nanesite ga na potiljak.

Eukaliptus pomaže rastvoriti začepljene nosnice i ublažiti glavobolju. Deluje protiv upale i infekcije i pospešuje izlučivanje sluzi iz sinusa.

Rimska kamilica deluje protivupalno, analgetski i opuštajuće. Sprečava, čak i kompletno zaustavlja grčenje mišića pa se  može primeniti kod napada astme. U tom slučaju, protrljajte par kapi na solarni pleksus – područje na sredini trbuha, na zglobove ruku i slepoočice.

Čempres dezinfikuje i ublažava grčenje. Suzbija nagon za kašljanjem i olakšava tegobe s disanjem. Može biti od koristi kod astme.

Đumbir ima analgetsko i podsticajno  delovanje. Ublažava respiratorne smetnje kao što su teško disanje, šištanje ( teško disanje)i kašljanje.

Limun osnažuje imunitet i olakšava probleme s disanjem. Pokazuje snažno antibakterijsko delovanje, zbog čega je pogodno za upale disajnih puteva. Čisti dom od patogenih mikroorganizama.

Kako koristiti ulja

Ulja se protiv alergije primjenjuju na mnoge načine: nanošenjem na kožu, direktnom inhalacijom, raspršivanjem i u kupkama.

Jednostavan čin udisanja ulja dovodi do gotovo trenutnih rezultata. Isparavanje ulja otvoriće vam sinuse, odčepiti nosnice i potaknuti duboko disanje. Možete inhalirati ulje iz posude s vodom, s jastuka, peškira ili vate ili direktno iz bočice s uljem.

Nakapajte par kapi na maramicu ili na vatu te nekoliko puta dnevno inhalirajte ulje s nje. Ili, nakapajte par kapi metvice ili lavande na jastuk ili na posteljinu u prostoriji u kojoj se nalazite. Ako primenite ovu metodu uveče, ova dva ulja pomoći će vam da brže zaspite. Možete proširiti ulje vazduhom putem raspršivača ili iz zagrejane posude. Osim što ćete i tako udisati molekule ulja, usput ćete i osloboditi prostoriju neugodnih mirisa i očistiti zrak od patogena.

Ulja se mogu nanositi i na kožu – iza ušiju, na čelo, slepoočnice, poleđinu vrata, dlanove ili tabane. Da biste izbegli iritaciju, pomešajte kap-dvije ulja s neutralnim, temeljnim uljem. Pomešano s uljem od grožđanih semenki, jojobe ili masline, možete sigurno naneti esencijalno ulje na kožu, pa čak i na ivicu nosnica. Ako razređeno ulje i dotakne sluznicu, neće je jako nadražiti, za razliku od intenzivnog i visoko koncentriranog čistog eteričnog ulja.

Smese za združeni učinak

Ulja se mogu mešati radi postizanja jačeg učinka. Nakapajte po dve kapi metvice, eukaliptusa i limuna u posudu s vrućom vodom. Nagnite se nad posudu, zatvorite oči, prekrijte glavu peškirom i duboko udišite.

Ostavi komentar