jun
21
2016

Namirnice koje će vas osvežiti tokom letnjih vrućina

leto1

Ukoliko teško podnosite letnje vrućine, a klima-uređaji vam samo kratkoročno pomažu da se rashladite, pokušajte da promenite način ishrane. Donosimo vam listu namirnica  koji će vas uspešno rashladiti.

Izbacite kafu, cigarete i alkohol

Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tela i pojačava znojenje, dok kofein,  nikotin, ali i previše začinjena hrana, aktiviraju znojne žlezde. Naravno u ovom članku nećemo navoditi sve više nego štetne i negativne efekte po zdravlje alkohola i cigareta.Ako niste dosad krajnje je vreme da ih potpuno izbacite iz upotrebe ukoliko želite da budete vitalna vitka i nadasve zdrava osoba.

Izbegavajte “tešku” hranu

Osim alkohola, kafe i cigareta, tokom letnjih vrućina bi trebalo da izbegavate i masnu i tešku nezdravu  hranu. Drugim rečima, izbacite brzu hranu i pržena jela, ali i “bele namirnice” kao što su beli hleb, šećer,  i slična hrana.

Uz puno tečnosti poput vode i nezaslađenih čajeva, evo nekoliko predloga šta birati od namirnica koje će vas zasladiti, rashladiti i zasititi.

Lubenica, dinje, trešnje, kajsije… 

Nutricionisti naglašavaju da tokom letnje sezone jedete što više voća i povrća koji obiluju vodom. Na toj listi, pre svega nalazi se lubenica koja predstavlja idealno letnje osveženje. Ona je slatka i sočna, a 90 odsto nje čini voda. Lubenicu možete pripremiti i kao voćnu salatu ili ukusan smuti. Osim lubenice, jedite i što više trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće. Sve sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati telo pa ćete lakše podnositi vrućine. Pored toga, jedite što više i bobičasto voće ( jagode, maline, kupine, borovnice) jer ono deluje bazno i  doprinosi hlađenju tela.

Paradajz, krastavci, tikvice

Kao i za voće, isto važi i za sezonsko povrće koje je bogato vodom i koje bi trebalo da jedete u što većim količinama tokom letnje sezone. Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vitaminima. Paradajz je bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnog zračenja sunca, dok su krastavci odličan izbor za one koji su na dijeti, jer su prepuni vode, kao i lubenica, pa će vas lako razhladiti ali i zasititi. Pored toga, koristite i tokom leta crni luk u što većim količinama, jer on doprinosi zaštiti od toplotnog udara, pa neka bude vaš obavezan dodatak osvežavajućim salatama.

Hladne salate sa rižom

Ako ni tokom najvećih vrućina ne želite da izbegavate kuvane obroke, birajte lagane i hladne salate s  rižom. One se lako pripremaju, zasitiće vas, a lako ćete ih svariti. Jednostavno skuvajte rižu  dodajte naseckano povrće po ukusu,. Začinite omiljenim začinima, sa malo ulja (najbolje maslinovog) i limunovog soka i vaš ručak je spreman.

Supe

Ukusne supe su, takođe, odličan izbor tokom letnje sezone, jer će vam pomoći da nadoknadite nedostatak tečnosti. Možete ih jesti za ručak ili za večeru, a pritom one ne moraju da budu tople jer ima dosta recepata i za hladne supe, a najbolje su one od sezonskog povrća. Supa okrepljuje probavu, ubrzava metabolizam i blagotvorno deluje na celokupni organizam.

 

Ostavi komentar