okt
26
2016

Namirnice za jačanje imuniteta

imunitet

Ponovo nailazi talas prehlada i gripa, pa se pripremite već u kuhinji! Upotrebite 8 namirnica da ojačate imunitet i pomognete sebi da ostanete zdravi.

Paprike. Vitamin C je važan za imunitet. Da li ste znali da paprike sadrže dvaput više vitamina C nego limun i pomorandže? Dakle, dodajte paprike u salatu. A ljuta papričica, koja podstiče krvotok i greje telo, dodatna je zaštita od prehlade (sadrži vitamina C koliko i slatka).
Morač. Svež morač može da zameni luk u salati. Morač podstiče delovanje belih krvnih zrnaca (zaduženih za uništenje bakterija i virusa u telu). Ako stavite morač na svakodnevni meni, manje su šanse da zakačite prehladu. Svež je najzdraviji.
Batat. Zamenite obične krompire batatom bar dok traje sezona prehlada. Batat sadrži antioksidanse koji poboljšavaju funkcionisanje ćelija i doprinose imunitetu.
Beli luk. Poznat je u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv prehlada. Sadrži kalcijum, kalijum i sumporna jedinjenja koja pomažu da se eliminišu nepoželjne bakterije.
Kurkuma. Ne samo da je fini začin, već se bori protiv infekcija i upala,
Prokelj. Malo kalorija, prijatan ukus, bogatstvo hranljivih materija – pola šolje obezbediće vam polovinu potrebne dnevne količine vitamina C, plus druge korisne materije koje doprinose imunitetu.

Ostavi komentar